Erdem yönlü pazarlama yaklaşımının tüketici pazarındaki uygulamalarına ilişkin bir inceleme
A study on the practices of virtue-oriented marketing approach in the consumer market
- Tez No: 739919
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER SIĞINDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Erdem yönlü pazarlama, Anadolu yaklaşımı, Alıcı satıcı ilişkileri, Tüketici pazarı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada tüketici pazarında faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmelerin sahip oldukları değerler ile müşteri ilişkilerindeki uygulamalarının erdem yönlü pazarlama yaklaşımı ile ne düzeyde örtüştüğü incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda keşifsel tasarıma sahip nitel bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırma kapsamında, Muğla ilinde faaliyet gösteren ve tüketici pazarında hizmet veren küçük ölçekli işletme sahipleriyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Tematik analiz kullanılarak elde edilen bulgular, pazarlama yaklaşımı bağlamında işletmelerin sahip oldukları değerler ve hayata geçirdikleri uygulamalar olmak üzere iki başlık altında derlenmiştir. Katılımcı işletmelerin ahlaklı ticaret, güven, dürüstlük, sözünde durma, kanaatkarlık ve çalışkanlık değerlerine sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca incelenen işletmelerin itibarlı olma, bağlılık oluşturma, fırsatçılıktan kaçınma, manevi kazanç hissi ve kazançtan feragat odaklı uygulamalara başvurdukları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda diğer pazarlama yaklaşımlarından farklı olarak,erdem yönlü pazarlama yaklaşımına özgü kanaatkarlık gibi değerlerin ve manevi kazanç hissini hedefleyen uygulamaların tüketici pazarındaki alıcı satıcı ilişkilerinde hayata geçirildiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The level of actualization between the virtue-oriented marketing approach and the values in addition to practices in customer relations of small-scale businesses operating in the consumer market were examined in this study. A qualitative fıeld study with an exploratory design was conducted for this purpose. In-depth interviews were conducted within the scope of there search with the owners of small sized businesses locating in the province of Muğla and operating in the consumer market. The fındings obtained by using thematic analysis have been compiled under two dimensions: The values that businesses have, and the practices they implement in the context of the marketing approach. According to the fındings, the participating businesses have the values of ethical trade, trust, honesty, keeping one's word, austerity and sedulity. in addition, the examined businesses apply to practices focused on being reputable, creating loyalty, avoiding opportunism, moral sense and renunciation of profıt. The results obtained indicate that, unlike other marketing approaches, values such as austerity and practices such as targeting the moral sense, which are included in the virtue-oriented marketing approach, are implemented in the buyer-seller relations in the consumer market. KeyWords: Virtue-oriented marketing, Anatolian approach, Buyer-seller relationship, Consumer market