2015-2021 yılları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde takip edilen miyokardit tanılı hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with myocarditis followed in the Pediatric Health and Diseases Clinic of Umraniye Training and Research Hospital between 2015-2021
  1. Tez No: 739940
  2. Yazar: EZGİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokardit, viral, çocuk, prognoz, troponin, Acute myocarditis, viral, pediatric, prognosis, troponin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızda, hastanemizdeki akut miyokardit tanısı ile izlenen hastaları retrospektif olarak inceleyerek; hastaların başvuru şikayetleri, başvuru anındaki fizik muayene bulguları, geliş laboratuvar, EKG, EKO bulguları, tedavi yöntemleri ve tedavi bitimindeki laborotuvar, elektrokardiyogram, ekokardiyogram bulgularını inceleyerek prognozu belirleyecek faktörlerin varlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Olgular Ve Yöntem: Çalışma grubu; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniği'nde Ocak 2015 ile Eylül 2021 tarihleri arasında akut viral miyokardit tanısı ile takip edilen 0- 18 yaş arası 37 hastadan oluşmaktadır. Hastalara ait; demografik bilgiler, öykü, fizik muayene bulguları, laboratuvar sonuçları, görüntüleme yöntemleri, tedavide kullanılan ilaçlar ve izlem süreci incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda yaş ortalaması 13,4 ± 3,9 saptandı. Hastaların %83,8'i erkekti. Hastaların en sık başvuru şikayetleri; göğüs ağrısı (%89,2), ateş (%16,2,), nefes darlığı (%10,8) olarak saptandı. Hastalarda takipne (%10,8) ve taşikardi (%10,8) en sık saptanan fizik muayene bulguları olarak tespit edildi. CRP hastaların %35'inde, CK-MB %72,9'sinde, troponin hastaların tamanında yüksek saptandı. Altta yatan etiyolojik nedenlerden en sık üst solunum yolu enfeksiyonu (%54) saptandı. 12 hastanın 2'sinde viral seroloji pozitif saptandı (%16,7). Başvuruda 15 hastanın (%40,5) patolojik elektokardiyogram bulgusu olduğu saptandı. En sık saptanan patolojik EKG bulguları; ST elevasyonu (%27), sinüs taşikardisi (%21,6), T negatifliği (%8,1) idi. Klinik takipte hastaların %35'inde EKG değişikliği saptanıp en sık ST elevasyonu (%24,3) olduğu tespit edildi. Hastaların en sık ekokardiyogram bulgusunun sol ventrikül sistolik disfonksiyonu (%13,5) olduğu saptandı. Tedavide hastaların %70,2'si NSAİD, %16,2'si IVIG, %8,1'i inotropik ilaçlar, %8,1'i plazmaferez, %8,1'i ECMO desteği aldı. Hastanede ortalama yatış süresi 7,2±6,9 gün olarak saptandı. Hastaların sadece biri (%2,7) kaybedildi. Sonuç: Akut miyokardit başvuru şikayetleri, klinik bulguları çocukluk döneminde önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Her ne kadar klinik genellikle kendini sınırlasa da fulminan seyir gösterme potansiyeli nedeniyle akut miyokardit tanısı almış hastaların yakın izlemi, klinik ciddiyet gösteren olgularda tetkiklerin gerektiğinde yapılması ve ağır seyreden olgularda ECMO desteği dahil gerekli tedavilerin verilmesi hastalığın prognozu açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: İn our study, patients followed in our hospital with the diagnosis of acute myocarditis retrospectively examining; referral of patients ' complaints, physical examination findings in reference upon arrival at the laboratory findings, ECG and ECHO findings, treatment methods, and at the end of treatment in the elderly, electrocardiogram, echocardiogram findings by examining aimed to identify the presence of factors that will determine the prognosis. Patients and Methods: September January 2015 to Dec Dec 2021, the study group consisted of 37 patients aged 0 to 18 years who were followed up with a diagnosis of acute viral myocarditis at the Department of Child Health and Diseases of the University of Health Sciences Umraniye Educational and Research Hospital. Demographic information, history, physical examination findings, laboratory results, imaging methods, drugs used in treatment and the follow-up process of the patients were examined. Results: In our study, the mean age was 13,4 ± 3.9. 83,8% of the patients were male. The most common complaints of the patients were chest pain (89,2%), fever (16,2%), shortness of breath (10,8%). Tachypnea (10,8%) and tachycardia (10,8%) were found to be the most common physical examination findings in patients. CRP was detected in 35% of patients, CK-MB was detected in 72,9%, troponin was found to be high in all patients. The most common upper respiratory tract infection (54%) was detected for the underlying etiological reasons. viral serology was positive in 2 out of 12 patients (16,7%). It was found that 15 patients (40,5%) had pathological electrocardiogram findings in the application. The most common pathological ECG findings were ST elevation (27%), sinus tachycardia (21,6%), T-negativity (8,1%). In clinical follow-up, ECG changes were detected in 35% of patients and ST elevation was found to be the most common (24,3%). The most common echocardiogram finding of the patients was left ventricular systolic dysfunction (13,5%). In the treatment, 70,2% of the patients received NSAIDs, 16,2% IVIG, 8,1% inotropic drugs, 8,1% plasmapheresis, 8,1% ECMO support. The mean duration of hospitalization was 7,2±6,9 days. Only one (2,7%) of the patients had excitus. Conclusion: Complaints of patients with acute myocarditis, clinical manifestations of which may differ significantly in childhood. Although the clinic usually limits itself, close monitoring of patients diagnosed with acute myocarditis due to its potential to show a fulminant course, conducting examinations when necessary in cases of clinical severity, and providing the necessary treatment, including ECMO support in severe cases, is important for the prognosis of the disease.