Ekolojik krizi kapitalist sistem içerisinde çözme (Yeşil kapitalizm) arayışlarına karşı bir alternatif olarak ekososyalizm düşüncesi
The idea of ecosocialism as an alternative to green capitalism seeking a solution to the ecologi̇cal crisis within the boundaries of capitalist system
- Tez No: 739941
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN REYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ecology, Capital Accumulation, Human-Nature Relationship, Green Capitalism, Ecosocialism, Ecological Revolution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ekoloji kavramı 1800'lü yıllarda ortaya çıksa da ancak 1900'lü yıllarda biyolojinin bir alt dalı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Bazı koşullara bağlı olarak bir alt dal olmaktan çıkan ve farklı anlamlar yüklenilen ekoloji kavramı günümüzde artık disipliner bir niteliğe sahiptir diyebiliriz. Ekoloji kavramının bu şekilde bir gelişim göstermesinde en büyük etki ise yaşanan ekolojik krizdir. 20. yüzyılda bölgesel olarak başlayan, giderek derinleşen ve küresel bir sorun haline gelen ekolojik kriz, son yüzyılda insanlığın baş etmek zorunda kaldığı ve gündemi meşgul eden önemli bir sorundur. Ekolojik krizin temel sebebi üzerine birçok tartışma yürütülmektedir. Özellikle 1970'li yıllardan sonra başlayan yeşil düşünce hareketleriyle birlikte küresel iklim değişikliği ve çevre sorunları daha çok gündeme gelmeye başlamıştır. Yaşanan krizin nedenleri ve çözümlerine dair yapılan tartışmalar birçok politik hareketin doğuşuna vesile olmuştur. Bu hareketlerden olan ve iki zıt kutup olarak değerlendirilebilen yeşil kapitalizm ve ekososyalizm hareketleri, bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Çevre sorunları bir piyasa başarısızlığı olarak değerlendirilmekte ve bu yüzden de mevcut kapitalist sistem içerisinden çıkacak bir çözümün, yaşanan soruna gerçekten çözüm olamayacağı düşünülmektedir. Ancak yeşil kapitalizm bu düşüncelerin aksine çözüm yolunun kendi sistemleri içinden olabileceğini savunmaktadır. Bu sebeple yeşil kapitalizm, kapitalist sistem dahilinde bazı reformist sayılabilecek girişimler ile ekolojik krize çözümler sunmaktadır. Ekososyalizm, çevrecilik anlayışında radikal bir bakış açısına sahip olduğundan yeşil kapitalizmden tamamen farklı bir seyir izlemektedir. Ekososyalizm, ekolojik krizden çıkış için kapitalist sistemin terkedilmesinin de gerekliliğinden bahsetmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, yeşil kapitalizmin ve ekososyalizm düşüncelerinin, ekolojik krize bakış açılarını sergilemek ve hangi görüşün ekolojik krize dair daha gerçekçi, uygulanabilir bir çözüm yolu sunduğunu tartışmaktır. Bu değerlendirme yapılırken ekososyalist bir perspektif ile eleştirel bir yaklaşım sergilenmiştir. Anahtar Kavramlar: Ekoloji, Sermaye Birikimi, İnsan-Doğa İlişkisi, Yeşil Kapitalizm, Ekososyalizm, Ekolojik Devrim
Özet (Çeviri)
Although the concept of ecology emerged in the 1800s, it began to be described as a sub-branch of biology only in the 1900s. We could say that the concept of ecology, which has ceased to be a sub-branch depending on some conditions and has been given different meanings, now has a disciplinary character. The biggest impact on the development of the concept of ecology is the ecological crisis. The ecological crisis, which was on a regional scale in the 20th century, has gradually took a global character and has become an important problem that humanity has been dealing with and occupying the global agenda in the last century.. There are many debates on the root cause of the ecological crisis. Especially with the green thought movements that started after the 1970s, global climate change and environmental problems have come to the fore. Discussions on the causes and solutions of the crisis have created the origin of many political movements. Green capitalism and ecosocialism movements, which are among these movements and can be considered as two opposite poles, constitute the main subject of this thesis.Environmental problems are considered as a market failure, and therefore it is thought that a solution that will emerge from the current capitalist system cannot really be a solution to the problem. However, green capitalism, contrary to these thoughts, argues that the solution can be within their own systems. For this reason, green capitalism offers solutions to the ecological crisis with some reformist initiatives within the capitalist system. Since ecosocialism has a radical perspective on environmentalism, it follows a completely different course from green capitalism. Ecosocialism also mentions about the necessity of abandoning the capitalist system for the exit from the ecological crisis.. The main purpose of this thesis is to present the perspectives of green capitalism and ecosocialism ideas on the ecological crisis and to discuss which view offers a more realistic and applicable solution to the ecological crisis. While making this analysis, a critical approach with an ecosocialist perspective is displayed.