Evaluation and correlation study of some biochemical parameters in COVID-19 with diabetes in Qayyarah
Qayyarah şehrinde COVID-19'da diyabet ile bazı biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi ve korelasyon çalışması
  1. Tez No: 740010
  2. Yazar: NADHIM SALEH MOHAMMED ALYOUSUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 vakaları, Üre, Kreatinin, C-Reaktif protein, ALP, COVID-19 cases, Urea, Creatinine, C-Reactive protein, ALP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Diabetes Mellitus, diyabet, akut böbrek hasarı ve COVID-19 şiddeti hakkındaki veriler Orta Doğu popülasyonlarıyla sınırlı olmasına rağmen, 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) için bağımsız bir risk faktörüdür. Teknikler: Bu araştırma, Kasım 2022'de Musul Hastanesi/Musul'a başvuran 75 hastayı inceledi. Araştırma, karaciğer ve böbrek testlerini içeriyordu. Log-dönüştürülmüş veriler SPSS ve Pearson korelasyonu kullanılarak analiz edildi. Diyabetik bireyler, ölçülen veriler arasında en güçlü korelasyona sahipti ve glikoz seviyesi C-reaktif protein ve diğer biyokimyasal belirteçlerle pozitif (0.13**) korelasyon gösteriyordu. Glisemik duruma göre COVID-19 hastaları 3 gruba ayrıldı: öglisemi, hiperglisemi ve diyabet (yüzde 26.21). Diyabetik grup, hiperglisemiden önemLi ölçüde (0.0002) daha yüksek C-reaktif Protein ve Glikoz seviyelerine sahipti [CRP 14.53 mg/dL'ye karşı 9.07 mg/dL, glukoz 436.12 mg/dL'ye karşı 166.23 mg/dL] (0.001). Erkek COVID-19 vakaları, kadın vakalardan daha fazla ilişkiye sahipti. Diyabet, böbrek ve karaciğer fonksiyon belirteçlerini yükseltti. Diyabet ve ardından COVID-19 hastalığı ciddi komplikasyonlar ve artan ölüm oranlarıyla bağlantılıydı.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is an independent risk factor for coronavirus disease 2019 (COVID-19), although data on diabetes, acute renal damage, and COVID-19 severity are confined to MiddLe East populations. Techniques: This research looked at 75 patients admitted to Mosul Hospital/Mosul in November 2022. The research included liver and kidney testing. Log-converted data was analyzed using SPSS and Pearson correlation. Diabetic individuals had the strongest correlations between measured data, with glucose level correlating positively (0.13**) with C-reactive protein and other biochemical markers. Based on glycemic state, COVID-19 patients were divided into 3 groups: euglycemia, hyperglycemia, and diabetes (26.21 percent). The Diabetic group had substantially (0.0002) higher levels of C-reactive Protein and Glucose than hyperglycemia [CRP 14.53 mg/dL vs 9.07 mg/dL, glucose 436.12 mg/dL vs 166.23 mg/dL] (0.0001). Male COVID-19 instances had greater associations than female cases. Diabetes elevated kidney and liver function markers. Diabetes followed by COVID-19 illness was linked to severe complications and increased death rates.