Predictive role of family communication patterns and personality traits on marital satisfaction of married individuals
Evli bireylerin aile iletişim kalıplarının ve kişilik özelliklerinin evlilik doyumu üzerindeki rolü
  1. Tez No: 740353
  2. Yazar: GÜLŞAH ALGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ŞEHRİBAN ÖZABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İletişim Kalıpları, Kişilik Özellikleri, Evlilik Doyumu, Family Communication Patterns, Personality Traits, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, aile iletişim kalıplarının ve kişilik özelliklerinin evlilik doyumu üzerindeki yordayıcı gücü araştırmaktadır.Bu araştırmanın çalışma grubu (305, kadın, 193 erkek) 498 evli kişiden oluşturulmaktadır. Demografik Bilgi Formu, Sıfat Temelli Kişilik Ölçeği (STKÖ), Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ) ve Aile İletişim Kalıpları Ölçeği (AİKÖ) kullanılmıştır. İlişkisel tarama yöntemi , çalışma değişkenleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için kullanılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi, Bağımsız T-Test analizi ve tek yönlü ANOVA analiz yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlara göre, aile iletişim kalıplarının ve kişilik özelliklerinin, evlilik doyumuna ilişkin yordayıcı rolü olduğu bulunmuştur. Değişkenlerle yaşanılan konum, evlilik yılı, gelir seviyesi, çocuğun varlığı, çocuk sayısı, evlilik türü (flört, görücü usulü evlilik vb.) arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Ancak değişkenler ile cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktur. Aile iletişim kalıpları ve kişilik özelliklerinin, evlilik doyumu ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişkinin, Dışadönüklük(.36), Deneyimlere Açıklık (.42) , Uyumluluk (.34), Sorumluluk (.10) ile pozitif yönde iken Duygusal Denge (-.20) ile negatif yönde olduğu bulunmuştur. Aile iletişim kalıplarından Diyalog Yönelimi ile evlilik doyumu arasında pozitif bir ilişki var iken, Uyum Yönelimi arasında negatif bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. İlgili değişkenlerden aile iletişim kalıplarının alt boyutlarından Diyalog Yöneliminin (0,08) ve kişilik özelliklerinin alt boyutlarından Sorumluluk (0,16) alt boyutu evlilik doyumunu pozitif bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to explore the predictive role of family communication patterns and personality traits on the marital satisfaction of individuals. 498 married individuals (305, female, 193 male) participated in the study. Demographic Information Form, Adjective Based Personality Scale (ABPS), Marital Life Scale (MLS), and Family Communication Patterns Scale (FCPS), were used as data collection tools. The relational scanning method is used to study the relationship between study variables and demographic variables. The Pearson Correlational analyses was used to examine the relationship between study variables and demographic variables. Hierarchical Regression analysis, Independent T-Test analysis, and One-Way ANOVA analysis were carried out to answer the research questions. The result of this study is, that the predictive role of family communication patterns and personality traits on marital satisfaction is reached. The significant differences are found between the variables and living location, marriage duration, income level, child presence, number of children, type of marriage (flirting, arranged marriage, etc. of the participants. However, there is no significant difference between gender, age, and education level variables. There is a significant relationship between all sub-dimensions of family communication patterns and all sub-dimensions of personality traits with marital satisfaction. . This relationship is positive for Extraversion(.36), Openness to Experiences(.42) , Agreeableness(.42) , and Conscientiousness (.10) and negative for Neuroticism(-.20) . In addition, Conversation Orientation positively (0,0 8) and Conformity Orientation (0,16) negatively predict marital satisfaction.