Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 21. yüzyıl çoklu okuryazarlık becerilerinin incelenmesi
Investigation of 21 st century social study teachers multiliteracies skills
  1. Tez No: 740461
  2. Yazar: FATMA BEYZA AÇIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE EMEL AKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl becerileri, çoklu okuryazarlık, sosyal bilgiler, sosyal bilgiler öğretmen adayı, 21st Century Skills, Multiple Literacy, Social Studies, Social studies teacher candidate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
21. Yüzyılda bireylerin gelişen ve değişen yaşam şartlarına uyum sağlayabilmesi için birden fazla alanda kendisini geliştirmesi gerekmektedir. Bu durum ortaya birden fazla çoklu okuryazarlık kavramını ortaya çıkarmıştır. Çoklu okuryazarlık bireyin birden fazla okuryazarlık becerisine bütünsel olarak sahip olabilmesi şeklinde ifade edilebilir. Sosyal bilgiler dersinin de çok yönlü bir öğretim programına sahip olduğu düşünüldüğünde sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kendilerini birçok okuryazarlık becerisinde geliştirmesi önem taşımaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adalarının 21. Yüzyıl çoklu okuryazarlık becerilerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir devlet üniversitesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak Çevik ve Şentürk (2019) tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Okuryazarlık Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise çoklu okuryazarlık becerileri hakkında görüşlerini almak için araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formundan yararlanılmıştır Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutundan elde edilen sonuçlara göre sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çoklu okuryazarlık becerileri içerisinde“bilgi ve teknoloji okuryazarlığı, eleştirel düşünme ve problem çözme, sosyal sorumluluk ve liderlik, kariyer bilinci beceri”düzeylerinin yüksek olduğu“girişimcilik ve inovasyon”becerisinin ise diğer becerilere göre daha orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır; çoklu okuryazarlık beceri düzeyinin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılığın gözlemlenmediği ancak“Kariyer Bilinci”alt boyutunda kadınların lehine anlamlı oranda daha yüksek düzeyde farklılaştığı; sınıf düzeyi ve akademik başarılarına (GANO) göre ise istatistiksel anlamda bir farklılığın olmadığı, öğretmen adaylarının çoklu okuryazarlık düzeylerinin birbirleriyle aynı orana sahip olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel boyutunun sonuçlarında ise sosyal bilgiler öğretmen adayları sosyal bilgiler öğretmeninde olması gereken en önemli becerilerin iletişim ve eleştirel düşünme becerisi olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmen adayları kendilerinin eleştirel düşünme ve teknoloji okuryazarlığı becerilerinde iyi; iletişim ve girişimcilik becerilerinde ise diğer becerilere göre daha zayıf olduklarını belirtmişlerdir. Bu sonuçlar doğrultusunda nitel bulgularının nicel bulguları desteklediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, individuals need to develop themselves in more than one area to adapt to the developing and changing living conditions. This situation has revealed more than one concept of Multiliteracies. Multiliteracies can be expressed as the ability of an individual to have more than one literacy skill holistically. Considering that the social studies course also has a versatile curriculum, social studies teacher candidates need to develop themselves many literacy skills. In this context, the research aims to examine the 21st-century multi-literacy skills of pre-service social studies teachers according to various variables. The study group of the research consists of teacher candidates studying in the department of social studies teaching in the 2020-2021 academic year at a state university in the Mediterranean Region. In the research, a mixed method, in which quantitative and qualitative methods are used together, was used“21. Century Literacy Skills Scale”, Developed by Çevik and Şentürk (2019), As a data collection tool in the quantitative dimension of the research. The obtained data were analyzed with the SPSS 21 program. In the qualitative dimension of the research, the interview form prepared by the researcher was used to get his views on multiple literacy skills. In the analysis of qualitative data, the descriptive analysis method was used. According to the results obtained from the quantitative dimension of the research, the“Entrepreneurship and innovation”skill, which has high levels of“information and technology literacy, critical thinking and problem solving, social responsibility and leadership, career awareness skills”among social studies teacher candidates' multiple literacy skills, is higher than other skills. It was concluded that it was at a moderate level; there was no significant difference in the level of multi-literacy skills in terms of gender, but it differed significantly in favor of women in the“Career Consciousness”sub-dimension; It was seen that there was no statistically significant difference according to grade level and academic achievement (GANO), and the multiple literacy levels of teacher candidates had the same ratio with each other. The results of the qualitative dimension of the study indicated that according to the pre-service social studies teachers, the most important skills that a social studies teacher should have were communication and critical thinking skills. In addition, pre-service teachers stated that they were better at critical thinking and technology literacy skills while they were weaker in communication and entrepreneurship skills compared to other skills. In line with these results, it can be said that the qualitative findings supported the quantitative findings.