Hz. Peygamber'in hadislerinde ziyaret (Kütüb-i Sitte özelinde)
The visit in the hadiths of Prophet (In the context of Kutub-i Sitte hadiths)
  1. Tez No: 740481
  2. Yazar: EMRAH KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Ziyaret, Hasta, Kabir, Ziyaret Olgusu, Hadith, visit, patient, grave, visiting phenomenon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Ziyaret; tarih boyunca insanoğlunun hayatının ayrılmaz bir parçası olmuş bir olgudur. İnsanoğlunun hayatının büyük bir bölümünü çeşitli sebeplerle gerçekleştirdiği mekân ya da kişi ziyaretleri oluşturduğuna göre, sosyal hayatın sağlıklı ve huzur verici şekilde devam edebilmesi adına, Müslümanların ziyaretleşme âdâbını Hz. Peygamber'in sünnetine uygun olarak gerçekleştirmeleri, onları ziyaretten beklenilen güzel sonuca ulaştıracaktır. Bu çalışmada, ziyaret kavramı ve olgusunun Hz. Peygamber'in hadislerindeki yerinin incelenmesi hedeflenmektedir. Bu şekilde Hz. Peygamber, ziyaretleri esnasında kimlere nasıl muâmelede bulunup güzel bir sosyal hayat tesis etmişse, onun ziyarete dair tutum ve davranışlarını kendine rehber edinenler de aynı şekilde güzel bir sosyal hayat tesisinde başarılı olacaklardır. Çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın konusu ve önemi, araştırmanın yöntemi, amacı ve literatür belirtilmiştir. Tezin birinci bölümünde ziyaretin insanlık tarihindeki yeri, ziyaret kavramının Arap dilinde ve Kur'an'daki kullanımı ortaya konmuştur. Tezin ikinci bölümünde Hz. Peygamberin yapmış olduğu ve kendisine yapılan ziyaretler incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümde kabir ziyaretlerinden bahsedilmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırmamız neticesinde elde edilen bulgular zikredilmiştir
Özet (Çeviri)
Visiting is a phenomenon that has been an essential part of human life throughout history. Because visiting somebody or somewhere for various reasons occupies a notable place in human life, in order to maintain a healthy and peaceful social life , the Muslims should follow the etiquettes of visiting in accordance with the Sunnah of the Prophet Mohammed (Peace Be upon Him), which will provide them the expected benefits from the visit. In current study, it is aimed to investigate the concept and phenomenon of visiting in the hadiths of the Prophet (PBH). In this regard, tracing the way how the Prophet(PBH) treated to people during His visits and built a great social life as a result, those who follow His attitudes and manners with respect to 'visiting' will be able to build a good social life as well. The present study is comprised of three main parts apart from the introduction and conclusion parts. In the introduction part of the study, the subject and the significance of the research, the method and the purpose of the study, the related literature are stated. In the first part of the thesis, the place of 'visiting' in humanity and the use of the concept of 'visit' in the Arabic language and in the Qur'an are revealed. In the second part of the thesis, the visits made by the Prophet and those made to Him are examined. In the third part of the thesis, grave visits are mentioned. In the conclusion part, the findings obtained as a result of the research are presented.