Doğu kültürünün günümüz sanatına yansımaları: Oryantalist sanat
Reflection of eastern culture to contemporary art: Orientalist art
- Tez No: 740482
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DENİZ KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Doğu, Batı, Çağdaş Sanat, Kültür, Orientalism, East, West, Contemporary Art, Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, Doğu kültürünün çağdaş sanata olan etkisi ele alınmaktadır.“Medeniyetlerin Çatışması”olarak adlandırılan Doğu-Batı ayrımının sanata olan etkisi odak noktası olurken felsefi ve tarihsel kökenleri incelenmektedir. Çalışmanın Birinci Bölümü'nde Oryantalizmin tanımı yapılmaktadır. Oryantalist yaklaşımın arka planının çözümlenebilmesi için konu, Nietzsche'nin“Güç İstenci”ve Foucault'nun“İktidar ve Bilgi”arasında kurduğu bağ ile ilişkilendirilmektedir. Doğu-Batı çatışmasının kültüre olan etkisi Karl Marx'ın“Kültürün Üretilmesi”ve Antonio Gramsci'nin“Hegemonya”kavramı üzerinden değerlendirilmektedir. Oryantalizmin felsefi yapısının incelendiği bu bölümde iki medeniyet arasında yaşanan keskin ayrıma farklı bir pencereden bakan Jacques Derrida'nın söylemlerine yer verilmektedir. Baudrillard'ın literatüre dahil ettiği“Simülakr”terimi ile Doğulu tanımının bireyin belleğinde olan yeri irdelenirken, Giorgio Agamben'in“Homo Sacer”kavramı ile günümüz mülteci sorunu ele alınmaktadır. Yapılan çalışmanın İkinci Bölümü'nde, Oryantalizmin tarihsel kökenleri mercek altına alınmaktadır. Sanat tarihi içerisinde yer alan ve Oryantalist olarak kategorize edilen sanatçılar ve eserleri incelenmektedir. Oryantalist eserlerin yanı sıra Batılı birçok sanat eserinde görülen Doğu etkisi örnekleri üzerinden değerlendirilmektedir. Üçüncü Bölüm'de çağdaş yaşam içerisinde Batılı toplumların Doğulu algısına değinilmektedir. Çağdaş sanat eserlerinde Doğu'ya ait olan kültürel motiflerin, imgelerin ve desenlerin kullanıldığı görülmektedir. Tarih boyunca Batılı tarafından sıklıkla ele alınan Doğu kültürünün içselleştirildiği ve sanatçıların bu değerleri kendisine mal ettiği örnekleri üzerinden incelenmektedir. Doğu-Batı ayrımının sonucu olarak yaşanan ötekileştirme Doğulu birçok sanatçı tarafından ele alınmaktadır. Doğulu ve Batılı birçok sanatçının üretimlerine değinilen bu bölümde Oryantalizmin diğer sanat alanlarına olan etkisine de yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the impression of eastern culture in contemporary art is discussed. The impact of the Eastern-West division, called“conflict of Civilizations”, to the art, is the focus, while its philosophical and historical origins are also studied. In the first part of the work Orientalism is defined. In order to be able to analyze the background of Orientalist approach the subject is related with the connection of Nietcshe's“the will to power”and Foucault's“Power and Knowledge”. The effect of East-West separation on the culture is evaluated through Karl Marx's“Production of Culture”as well as Antonio Gramsci's“Hegemony”notion. This chapter examines the philosophical structure of Oryanism and includes the words of Jacques Derrida, who looks at the sharp distinction between the two civilizations from a different perspective. The term“Simulakr”, which Baudrillard included in the literature, discusses the place of the Eastern definition in the individual's memory, while Giorgio Agamben's concept of“Homo Sacer”addresses today's refugee problem. In the second part of this work Orientalism's historical origins are scrutinized. Artists who take place in the history of art are categorized as Orientalists, and their works are examined. Alongside Orientalist works of art Eastern impressions, seen in many Western works of art, are studied. In the third part Western societies' perception of“Eastern”is mentioned. In contemporary art it is seen that cultural motives, images and patterns that belong to the East are used. The interiorization and arrogation of Eastern culture values, which is frequently considered by Western, are handled with concrete examples. Marginalization as a consequence of East-West separation is addressed by a good deal of Eastern artists. In this very part where the production of many Eastern and Western artists is mentioned the impression of Orientalism on the other art branches is ranked.