1980-1997 yılları arasında Alparslan Türkeş'in siyasi hayatı ve ideolojisi
The political life and ideology of Alparslan Türkeş between 1980-1997
- Tez No: 740530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Alparslan Türkeş, Milliyetçi Hareket Partisi, Ülkücülük, 9 Işık Doktrini, Milliyetçilik, Alparslan Türkeş, Nationalist Movement Party, Idealism, 9 Lights Doctrine, Nationalism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Alparslan Türkeş, kurmay subay olarak başladığı askeri hayatında görevini başarıyla yerine getirerek iyi bir asker olmanın yanında, 1944 Türkçülük-Turancılık davasında siyasi ve ideolojik bir görüşü benimsemeye başlamıştır. 1960 Askeri İhtilalinden sonra, darbenin kudretli albayı olarak hem bir asker hem de devleti yönetmeye başlayan biri olarak, Türk siyasi hayatında adını duyurmaya başlamıştır. 1965 senesinde katıldığı Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ile siyasi hayata atılan Türkeş, 1969 senesinde Milliyetçi Hareket Partisini kurmuş ve 9 Işık Doktrini ile siyasi fikrini halka atfetmeye başlamıştır. Türkeş'in 1969 Adana Kongresi ile ortaya koyduğu Türk-İslam ülküsü, 9 Işık Doktrini ve Ülkü Ocakları çatısı altında oluşturduğu ülkücü-milliyetçi sağ görüş günümüze kadar ulaşmaya muvaffak olmuştur. 1980 darbesinin öncesinde ve sonrasında, Türkeş, gençlik hareketleri ve Türkeş'in ideolojisine sahip çıkanlar, siyasetten uzaklaştırılmak istenmiş, bu yıllarda hapis cezasına çarptırılmış, mahkemelerde yargılanmıştır. Ülkücü Kuruluşlar Davası olarak bilinen, Türkiye için karanlık bir süreç olan 12 Eylül'ün mağdurlarından olmuştur. 1980 sonrası da siyasi yasaklı olduğu sürece rağmen MHP alt yapısından gelenler vasıtasıyla siyasette var olmayı ve milliyetçi hareketin liderliğini gayrı resmi olarak yürütmeye devam etmiştir. 1987, 1989, 1991, 1995 seçimlerinde Milliyetçi Çalışma Partisi ve sonrasında yeniden Milliyetçi Hareket Partisi ile seçimlere katılarak, milliyetçi-ülkücü hareketin mecliste temsil edilmesini ve iktidar partisi olması yolunda ömrünü adamıştır. Ülke ve vatandaşların menfaatleri için muhalefet partileri ile koalisyonlar kurmuş, bakanlık görevlerini üstlenmiş, yurdun huzuru için PKK terör örgütünün bitirilmesini, Türk-Kürt kardeşliğinin yabancı devletlerce aleyhimize kullanılmasını engellemek istemiştir.
Özet (Çeviri)
Alparslan Türkeş, besides being a good soldier by successfully fulfilling his duty in his military life, which he started as a staff officer, started to interiorize a political and ideological view in the 1944 Turkism-Turanism case. After 1960 coup d'etat, as the mighty colonel of the coup, he started to make his name known in Turkish political life, both as a soldier and as a person who started to rule the state. Türkeş, who started his political life with the Republican Villager Nation Party, which he joined in 1965, founded the Nationalist Movement Party in 1969 and began to attribute his political ideas to the public with the 9 Lights Doctrine. Idealist-nationalist right wing that Türkeş formed under the roof of the Turkish-Islamic ideal, 9 Lights Doctrine and Idealist Hearths (Turkish: Ulku Ocaklari), which he put forward in 1969 Adana Congress, succeeded to reach the present day. Before and after the 1980 coup d'etat, Türkeş, those who embraced Türkeş's ideology and youth movements were wanted to be detracted from politics, he was imprisoned during these years and tried in the courts. He was one of the victims of September 12, which was a dark process for Turkey, known as the“Ideal Organizations Case”. Even though in the period when he was politically banned after 1980, he continued to exist in politics and to lead the nationalist movement unofficially through those coming from the Nationalist Movement Party infrastructure. Participating in the elections with the Nationalist Task Party and after that with the Nationalist Movement Party in the 1987, 1989, 1991, 1995 elections, he devoted his life to the representation of the nationalist-idealist movement in the parliament and to become the ruling party. He formed coalitions with the opposition parties, assumed the duties of ministry for the benefit of the country and citizens, wanted to cease the PKK terrorist organization for the peace of the country and to prevent the Turkish-Kurdish brotherhood from being used against us by foreign states.