Demokrat Parti Dönemi'nde Van milletvekilleri ve siyasî faaliyetleri (1950-1960)
Van deputies in the period of Democratic Party and theirpolitical activities (1950-1960)
  1. Tez No: 740577
  2. Yazar: YAKUP GÜNDOĞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Van, Çok Partili Hayata Geçiş, CHP, Democracy, Van, Transition to Multi-Party Life, CHP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 607
Özet
Bu tez çalışması, TBMM'nin IX, X ve XI. dönemlerini kapsayan ve DP'nin iktidarda bulunduğu 1950-1960 yılları arasında görev yapan Van milletvekillerinin özgeçmişleri ve meclisteki siyasî faaliyetlerini konu edinmiştir. Bu çalışma, giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında konu, amaç, yöntem hakkında bilgi verilmiş ve çalışmanın önemi vurgulanmıştır. Tezin birinci bölümünde, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ve Urartulardan Osmanlı Devleti'ne kadar farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Van şehrinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de çok partili hayata geçiş, 1950 öncesinde Türkiye'de siyasal hayat, siyasal muhalefetin ortaya çıkışı ve yeni siyasî partilerin kuruluşu, çok partili siyasal hayat ve 1946, 1950, 1954 ve 1957 seçimleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde IX. dönemde Van milletvekili olarak seçilen Ferit Melen, Kâzım Özalp ve Mehmet İzzet Akın'ın özgeçmişleri ve Meclis tutanaklarına göre Meclis faaliyetleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde X. dönem Van Milletvekili olarak Meclis'e girmeye hak kazanan Hamit Kartal, Hilmi Durmaz, Kemal Yörükoğlu ve Muslih Görentaş'ın özgeçmişleri ve Meclis tutanaklarına göre Meclis faaliyetlerine değinilmiştir. Beşinci bölümde ise XI. dönem Van Milletvekilleri Abdulhakim Arvas, Abdülvehap Altınkaynak, Ferit Melen, Mehmet Sait Erdinç ve Tevfik Doğuışıker'in özgeçmişleri ve Meclis tutanaklarına göre Meclis faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Tezin sonuç kısmı yazıldıktan sonra faydalanılan eserlere ait kaynakçaya yer verilmiştir. Son olarak da tezde kullanılan bazı önemli belgeler tezin sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the CVs and political activities of the Van deputies who served between the years 1950-1960, when the DP was in power, covering the IX, X and XI periods of the Grand National Assembly of Turkey. This study consists of an introduction and five chapters. In the introduction part of the thesis, information about the subject, purpose and method was given and the importance of the study was emphasized. In the first part of the thesis, the city of Van, which dates back thousands of years and hosted different cultures from the Urartians to the Ottoman Empire, is mentioned. In the second part, the transition to multi-party life in Turkey, the political life in Turkey before 1950, the emergence of political opposition and the establishment of new political parties, multi-party political life and the 1946, 1950, 1954 and 1957 elections are emphasized. In the third part, the parliamentary activities of Ferit Melen, Kazım Özalp and Mehmet İzzet Akın, who were elected as the deputy of Van in the IX. term, and their parliamentary activities are discussed. In the fourth chapter, the activities of the Assembly are mentioned according to the resumes and the minutes of the Assembly of Hamit Kartal, Hilmi Durmaz, Kemal Yörükoğlu and Muslih Görentaş, who were entitled to enter the Assembly as the X. term Van Deputy. In the fifth chapter, the activities of the Assembly according to the resumes of the XI. term Van Deputies Abdulhakim Arvas, Abdülvehap Altınkaynak, Ferit Melen, Mehmet Sait Erdinç and Tevfik Doğuışıker and the parliamentary minutes are emphasized. After the conclusion part of the thesis is written, the bibliography of the works benefited from is included. Finally, some important documents used in the thesis have been added to the end of the thesis.