Türk aile hukukunda akıl hastalığı
Mental illness in Turkish family law
- Tez No: 740608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HAYDAR YAĞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Akıl Hastalığı, Ehliyet, Ayırt Etme Gücü, Nişanlanma, Evlenme, Boşanma, Yasal Temsil, Kişiye Sıkı Sıkıya Bağlı Hak, Mental Ilness, Capacity, The Power of Discernment, Engagement, Marriage, Divorce, Legal Representation, Strictly Personal Right
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Akıl hastalığı kişinin düşünmesini ve iradesini ortaya koyabilmesini etkileyebilecek bir durum olması nedeniyle diğer hastalıklardan ayrılmaktadır. Kanun koyucu da akıl hastalığının bu niteliğine kayıtsız kalmamıştır. Türk Medeni Kanunu'nda, bazı durumlarda hastalıktan bahsedilmesine rağmen, akıl hastalığı dışında herhangi bir özel hastalığa sonuç bağlanmamıştır. Kanunda akıl hastalığına sonuç bağlanan hükümler kişiler hukuku ve aile hukuku kitaplarında yer bulmaktadır. Nitekim kişinin düşünmesini ve iradesini etkileyebilecek bir hastalık olan akıl hastalığının aile hukukuna ilişkin meseleler üzerinde çokça etkisi bulunmaktadır. Aile hukuku kitabında akıl hastalığına sonuç bağlanan hükümler çalışmamızı doğrudan ilgilendirmektedir. Bunun yanında akıl hastalığının kişinin üzerindeki etkileri nedeniyle, kişiler hukukuna ilişkin; kişinin ehliyetini ve niteliklerini ilgilendiren hükümler de önemi doğrultusunda çalışmamızın ilgi alanına girmektedir. Bu çalışmada öncelikle Türk Medeni Kanunu bakımından akıl hastalığı kavramı, hastalığın kapsamı ve değerlendirilmesi gereken diğer kavramlar üzerinde durulmuş ve akıl hastalığının ehliyete etkileri açıklanmıştır. Sonrasında ise Türk Medeni Kanunu'nun sistematiğine uygun şekilde akıl hastalığının aile hukuku kurumlarına etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mental illness differs from other illnesses because it is a condition that can affect a person's ability to think and express his/her will. The legislator has also not been oblivious to this quality of mental illness. Although illness is mentioned in some cases in Turkish Civil Code, no consequences have been bound to any specific illness but mental illness. The provisions in the code, at which the consequence has been bound to mental illness, are included in the books of law of persons and of family law. As a matter of fact, mental illness, which is an illness that can affect a person's thinking and will, has many effects on family law issues. The provisions in the book of family law, at which consequences have been bound to mental illness, directly interest our study. Besides, due to the effects of mental illness on the person, the provisions regarding law of persons, which concern the capacity and qualifications of the person, are also in the field of interest of our study in line with their importance. In this study, first of all, the concept of mental illness, the extent of the illness and other concepts that need to be evaluated are emphasized in terms of Turkish Civil Code and the effects of mental illness on capacity are explained. Afterwards, the effects of mental illness on family law institutions were evaluated in accordance with the systematics of the Turkish Civil Code.