Geri Dön

Bilgisayar destekli tasarım ve günümüzde tekstil alanında kullanımdaki yeri (İplik-örgü-renk ilişkisinin dokuma kumaşlarda CAD sistemi ile değerlendirilmesi)

Computer aided design in textile field (Evoluation of the relationship of yarn, structure and colour by CAD systems)

  1. Tez No: 74069
  2. Yazar: EMİNE GÜL BOLULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY ATALAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Dokuma-Baskı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164

Özet

ÖZET Bu çalışmamızda hazırlanacak farklı ekose desenlerinin içinden seçilecek bir ekose deseninden yola çıkılmıştır. Renk ve bloklar sabit kalarak iplik, örgü ve sıklıklardaki değişiklikler kullanılmış, yüzey deki renk etkilerinin araştırılması ve çıkan sonuca uygun prototip oluşturulması amaçlanmıştır. Bilgi çağı olan 20. yüzyılda, bilgisayar bütün sahalarda kullanılmaktadır. 1970'lerden bu yana gelişim gösteren bilgisayar destekli tasarım sistemleri de tekstil üretimine hız kazandırmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım sistemlerinin en önemli özellikleri, kısa sürede tasarım çeşitlemelerinin dökümlerini alabilme, doğru tasarımı daha çabuk ulaşabilme olanağı vermektir. Bu araştırma için, bilgisayarın tanıtılması ve tanımının yapılması, donanım ve yazılım ile ilgili bilgilerin verildiği bölümde, bilgisayarı tanımak için detaylı olarak anlatılmasının gerekli olduğu görülmüştür. CAD/CAM'in anlatıldığı bölümde; günümüzde sürekli duyduğumuz, tasarımın her dalında çalışma alanı olan“Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim”sistemlerinin teknik bilgileri açıklanmaktadır. CAD/CAM'in tarihsel süreci ve Türkiye'de kullanılan CAD sistemlerinin bilgi tabloları oluşturularak, tekstilde kullanılan Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) sistemi bilgileri verilmektedir. Uygulamanın yapıldığı CIS/DESIGN 3 DOBBY ve COLOR 2 programı, detaylı olarak anlatılmıştır.Uygulama öncesi, tasarım, tasarımcı, yaratıcılık ve yaratıcı kişi hakkında genel bir anlatım ile tekstilde yaratıcılık konuları ve bilgisayar ve tasarımcı ilişkisi ele alınmaktadır. Uygulama aşamasında, DESIGN 3 DOBBY ve COLOR 2 programındaki araştırmada izlenen yol sistematik olarak belirlenerek, renk ve örgü uygulamalarında örnek oluşturulmuştur. Araştırmanın prototipini sunmak için, hazırlanan tasarımlardan seçilen birer eleman üzerinden uygulamalar hazırlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, bundan sonra yapılacak kumaş tasarımlarında, daha az deneme ile daha çabuk sonuca ulaşmak için doneler oluşturabilmek amaçlanmıştır.

Özet (Çeviri)

SUMMARY In this work we have aimed to investigate the surface color variations in a cross-lined texture and to form a prototype based on our search results. We have prepared different cross-lined textures and one is selected for further examination where the colors and blocks are kept constant and the filament and knitting is varied. In the information age 20th century, computers are used in every field. The usage of computer aided design in the field of textile developed since 1970 and the usage of these systems are increasing very rapidly Computer aided design systems enables the designer to reach a variaty of designs in a short time consequently to obtain the best design more easily. For this study we have considered to give information related to computer system and soft ware essential. In the CAD/CAM section, information related to computer aided design systems is given. The development history of CAD/CAM the CAD systems used in Turkey and information tables used in textile industry is covered. This details of software program CIS/DESIGN 3 DOBBY and COLOR 2 is also given. General information concerning preliminary design, designer, creation and creator is included together with creation in textile and relation between designer and computar. The search is carried out on the selected element among preliminary designed ones. Based on the information retreived, data is derived which will enable the designer to reach the future aimed design more easily and quickly.

Benzer Tezler

  1. Üç boyutlu yazıcıların kuyumculuk alanında kullanımının incelenmesi

    Başlık çevirisi yok

    GÜNEŞ MUTLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Güzel SanatlarDokuz Eylül Üniversitesi

    Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ENES

  2. Farklı ipliklerin kullanımı ile farklı dokuma sıklıklarının uygulanması sonucu belirlenmiş özelliklerde dokuma üretme projesinin öğretim teknikleri üzerinde bir araştırma

    A Survey on the teaching technique of the woven manufacturing project determined by the use of various yarns and the application of different woven sets

    MEBRURE HALHALLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    El SanatlarıGazi Üniversitesi

    Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAHŞİ YAZICIOĞLU

  3. Bilgisayar destekli tekstil tasarım ve kalıp programlarının kız meslek liselerinde kullanımı

    The usage as computer aided design and pattern programmes in vocational high schools for girls

    GÜLAY KELEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolMarmara Üniversitesi

    Tekstil Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. MİNE BİRET TAVMAN

  4. Giysi tasarımında tekstil yüzeylerinin 3d program uygulamaları ile örneklendirilmesi

    Design of the textile surfaces with 3d software for garment design

    ESRA ÖĞÜLMÜŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Giyim EndüstrisiAnadolu Üniversitesi

    Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA ERDEM ÜREYEN

    DOÇ. DR. CAFER ARSLAN

  5. Moda tasarımı ve illüstrasyon

    Moda tasarimi ve i̇llüstrasyon

    SEVİM ZABUNOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Giyim EndüstrisiHaliç Üniversitesi

    Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. ESİN SARIOĞLU