Martin Heidegger ve İsmet Özel'de şiir-metafizik ilişkisi
The relationship of poetry and metaphsics in Martin Heidegger and İsmet Özel
  1. Tez No: 740764
  2. Yazar: MUSTAFA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF TOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Philosophy, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Martin Heidegger, İsmet Özel, Şiir-Metafizik, Varoluşun Trajikliği, Şiirsel İkamet, Martin Heidegger, İsmet Özel, Poetry-Metaphysics, The Tragic of Existence, Poetical Dwelling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami İlimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Heidegger, felsefesinde şiire kurucu bir görev verir. Ona göre şiir hakikatin kurulumu olarak ontolojik bir işleve sahiptir. Bütün felsefesini insanın ontolojik yapısı üzerine kuran Heidegger, geleneksel Batı düşüncesini eleştirerek bu felsefe yapma türünün varlığın unutulmasıyla sonuçlanan bir çıkmaz içinde olduğunu savunur. İnsan ile varlık arasındaki ilişkinin trajik bir süreç olduğunu iddia eden Heidegger, Hölderlin'in mersiyelerinden yola çıkarak insanın dünyada varoluş şeklinin şairane olduğunu ve bu varoluş şeklinin ancak şiirle ifade edilebileceğini söyler. Ona göre şiir, doğada gizli olanın ifşa edilme şeklidir. Şiir, dilde kurulanın tamamlanmasıdır. Böylece şiir, varlığın görünüme gelmesini ifade eden tek yol olur. İnsan, şiir aracılığıyla yeryüzünde bir dünya kurar. Özel, söylemlerini ve şiirlerini insan üzerinden gerçekleştirir. Şiirlerinde ve yazılarındaki temel motif insan ile doğa arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Şiirlerini insan varoluşunun trajik oluşu üzerine kurgulayan Özel, bu trajikliği aşmanın yolunun insanın Yaradan'a yaptığı yolculukta gizli olduğunu düşünür. İnsanın şiirde hiç kimsenin elinden alamayacağı bir yurt kurduğunu iddia eden Özel, şiiri insanın yolculuğunu ve kurmuş olduğu dünyayı ifade etme şekli olarak görür. Böylece şiirin insan varoluşunda kurucu öğe olduğunu savunur. Şiir, insanın anlam dünyasını kuran ve şekillendiren yegâne yoldur. Gerek Heidegger gerek Özel, insan varoluşunun trajik olması ve bu trajikliğin ifade şeklinin şiir olması bakımından ciddi benzerlikler taşırlar. Bu anlamda bu tez hem şiirle metafizik arasındaki ilişkiyi doldurması bakımından hem de Heidegger ve Özel'in insan varoluşuna ve şiire yükledikleri anlam dikkate alındığında benzerliklerini ortaya koyması bakımından literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Heidegger assigns a founding function to poetry in his philosophy. According to him, poetry has an ontological function as the establishment of truth. Heidegger, who bases his entire philosophy on the ontological structure of man, criticizes traditional Western thought and argues that this type of philosophizing is in a dead end that results in the forgetting of existence. Claiming that the relationship between man and existence is a tragic process, Heidegger, based on Hölderlin's elegies, states that the way of existence of man in the world is poetic and that this way of existence can only be expressed through poetry. According to him, poetry is the way of revealing what is hidden in nature. Poetry is the completion of what is established in language. Thus, poetry becomes the only way of expressing the coming of being into appearance. Man builds a world on earth through poetry. Özel realizes his discourses and poems through people. The main motif in his poems and writings is to reveal the relationship between man and nature. Özel, who constructs his poems on the tragic nature of human existence, thinks that the way to overcome this tragedy is hidden in the journey of man to the Creator. Claiming that man has built a homeland that no one can take from him in poetry, Özel expresses poetry as a way of expressing the journey of man and the world he has established. Thus, he argues that poetry is a founding element in human existence. Poetry is the only way that establishes and shapes human's world of meaning. Both Heidegger and Özel have serious similarities in that human existence is tragic and the way this tragic is expressed is poetry. In this sense, this thesis fills an important gap in the literature in terms of both filling the relationship between poetry and metaphysics and revealing the similarities when Heidegger and Özel's meaning ascribed to human existence and poetry is taken into account.