Kadro, Resimli Şark ve Kooperatif dergileri ışığında Cumhuriyet Devrimi'nin yön arayışları (1932-1935)
Directions of the Republic Revolution in the light of the Kadro, Resimli Sark and Kooperatif magazines (1932-1935)
  1. Tez No: 740800
  2. Yazar: MUHAMMET OĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN HAYTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kadro, Resimli Şark, Kooperatif, Türk İnkılâbı, Kadro, Resimli Şark, Kooperatif, Turkish Revolution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Araştırmamıza konu olan 1930'lu yıllar, ekonomik güç unsurlarının dünya siyasetine yön verme düzeyine henüz ulaşmadığı yıllardır. Modern Dünyada ise ekonomi, siyasete yön veren en önemli unsurlardan birisidir. Zira günümüzde savaşlar dahi ekonomiler üzerinden yürütülmekte, toprakların işgal edilmesi yerine ekonominin çökertilmesi temelli olarak yürütülmektedir. İşte bu nokta dahi tek başına 1930'lu yıllardaki ekonomi politikalarının araştırılmasını yeterli görmemize gerekçe oluştururken, bunun yanında toplumsal olaylar, siyasi konular da araştırılması gereken konular olarak görülmektedir. Türkiye'de toplumu ve devleti dönüştürme girişimlerinin sonuçlarının görülmeye ve geri dönütlerle birlikte devrimin yerleşmesi için neler yapılması gerektiği ile ilgili kamuoyu gözlemlerine ihtiyaç duyulduğu 1930'lu yıllar, kamuoyunun nasıl şekillendiğini anlamak için basın organlarının ve dolayısıyla da o dönem yayınlanan dergilerin araştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Dergilerin bir dönemi anlamak için derinlemesine yayın yaptığı göz önüne alındığında, tek bir derginin ele alınmasından ziyade o dönemde yayınlanan ve farklı yayın ilkelerine sahip olan dergileri araştırmaya konu yapmak daha anlamlı hale gelmektedir. Osmanlı Devleti'nin 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla resmen sona ermesinden sonra, Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti birçok inkılâp gerçekleştirmiştir. Bu inkılâplar, uzun bir zamanda gerçekleşmiş ve tüm toplumu kökten değiştirme misyonuna sahip olmuştur. Bazı inkılâplar çok büyük yankılar uyandırırken, bazıları sessiz sedasız gerçekleşmiştir. Bu inkılâplar süresince halkın neler düşündüğü ve yapılan inkılâpları nasıl karşıladıkları ise merak konusudur. Bu itibarla Kadro ve Kooperatif dergileri, Türkiye'de ekonomi ve siyaset üzerinden inceleme yapacağımız iki dergi olurken, Resimli Şark Dergisi, içinde bir miktar ekonomi ve siyaset ama esas olarak toplumsal yaşamı ele alan bir dergi olarak araştırmamıza konu olacaktır.
Özet (Çeviri)
The 1930s, which are the subject of our research, were the years when the elements of economic power had not yet reached the level of directing the world politics. In the modern world, the economy is one of the most important elements that shape politics. Because today, even wars are carried out on the basis of economies, and instead of occupying lands, they are carried out on the basis of the collapse of the economy. Even this point alone constitutes a reason for us to consider the study of economic policies in the 1930s sufficient, while social events and political issues are also seen as subjects to be researched. The 1930s, when there was a need to see the results of attempts to transform society and the state in Turkey, and to see feedbacks on what needs to be done for the revolution to take hold, necessitated researching the press organs and therefore the magazines published at that time in order to understand how the public opinion was shaped. Considering that journals publish in-depth to understand a period, it becomes more meaningful to examine journals that were published at that time and have different publication principles, rather than dealing with a single journal. After the Ottoman Empire ended officially with the abolition of the sultanate on November 1, 1922, Atatürk and the Turkish Grand National Assembly (TBMM) Government made many reforms. These reforms, took place over a long period of time and had the mission of radically changing the entire society. While some of the reforms had great repercussions, some of them were realized quietly. It is a matter of curiosity what the people thought during these revolutions and how they welcomed the reforms. In this respect, Kadro and Kooperatif magazines will be the two magazines that we will examine in terms of economy and politics in Turkey, while Resimli Şark Magazine will be the subject of our research as a magazine that deals with economy and politics, but mainly social life.