Metal müzik ve izler-kitlelerince benimsenen kültüre yönelik ötekileştirme politikalarının müzikal, sembolik, toplumsal nedenleri ve bunların kimlik inşası ve komünite kurgusundaki işlevsellikleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the musical, symbolic and social reasons ofmarginalization policies towards the metal music culture and its followers and their responsive functionality in the construction of identity and community constellations
- Tez No: 740939
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ALPER MARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Metal müzik, Kimlik, Komünite, Altkültür, Sembol ve Alegori, Ritüelistik, Metal music, Identity, Community, Subculture, Symbol and Allegory, Ritualistic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sanat üretimlerinin, doğaları ve yapıları itibariyle toplum dinamiklerinden bağımsız düşünülemeyecek birer“anlamlandırma”aracı olması, onların deşifresinde izlenecek yolun, ilkin içinde filizlendikleri toplumun kültürel paradigmalarının çözümlenmesi üzerinden şekillendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bir sanat üretimi olarak kategorilendirilen müziğin popülerleşmesinin ya da ötekileştirilmesinin nedenleri sorgulanırken de, dirsek temasında olduğu konuların bütünlüklü bir şeması çıkartıldıktan sonra benimsenen ifade kanonunun da bu kavramlarla olan kesişim ya da ayrışım kümelerinin saptanmaya çalışılması gerekmektedir. Bu bağlamda, araştırmanın odak noktasında yer alan Metal müzik kültürünün okuması yapılırken başvurulan yöntem, üç ana başlık çerçevesinde biçimlendirilmiştir: İlk olarak, Metal müziğin temel karakteristikleri ve dönüşüm evreleri incelenmiş, bunların tarihsel ve müzikal bileşenleri üzerinde durulmuştur; ikinci olarak bu türde kullanılan sembollerin ve performatif ritüelistik edimlerin tarihsel ve kültürel izleği izah edilmeye çabalanmıştır; iki bölümden oluşan son kısımda ise, önce bu türde kullanılan sembolik ifade dilinin kimlik inşa ve ifşasına nasıl yansıdığı araştırılarak toplumsal statülendirilmeyle ilişkisi irdelenmiş; ardından müzik dışı tüketim ürünleri ve pratikleri üzerinden, türün daha geniş bir kamusallık alanındaki tezahürlerine hizmet eden temsiliyet kipleri ve mevcudiyetinin ticarî izdüşümleri aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that art productions, in respect of their nature and structures, are a means of“interpretation”that cannot be thought of independently from social dynamics, necessitates that the path to be followed in deciphering them must first be shaped through the analysis of the cultural paradigms of the society in which they sprout. While questioning the reasons for the popularization or marginalization of music categorized as an art production, it is necessary to try to determine the intersections or divergences of the adopted canon of expression with these concepts after an entire scheme of the subjects in close contact is brought out. In this context, the method applied while elaborating on the Metal music culture, which is the focal point of the given research, has been shaped within the framework of three main headings: Firstly, the basic characteristics and transformation stages of metal music have been examined, and their historical and musical components have been emphasized; secondly, the historical and cultural path of the symbols and performative ritualistic acts used in this genre has been tried to be explained; in the last chapter, which consists of two parts, first, how the symbolic expression language used in this genre is reflected in identity construction and disclosure, and its relationship with social status is examined; then, through non-music consumption products and practices, the representation modes that serve the manifestations of the genre in a wider public sphere and the commercial projections of its existence have been tried to be conveyed.