Ekosistem perspektifi bağlamında Ulupamir Kırgız Köyü ve çevre köyler arsındaki sosyo-kültürel uyum ve sosyal politika gereksinimleri üzerine bir inceleme
A research on socio-cultural adaptation and needs of social policy between Ulupamir Kyrgyz Village and surrounding villages from the perspective of the ecosystem
- Tez No: 741067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZDE ATEŞOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulupamir, Sosyal Politika, Sosyal Hizmet, Ekosistem Kuramı, Göç, Uyum, Kültür, Kültürleşme, Ulupamir, Social Policy, Social Work, Ecosystem Theory, Migration, Adaptation, Culture, Acculturation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Göç farklı gruplara mensup kişilerin karşılaşarak etkileşim içerisine girmelerini içeren bir olgudur ve yapısı itibariyle kişilerin yaşamlarını çeşitli boyutlarda etkilemektedir. Göç ile birlikte; dinler, diller, kültürler, yaşam şekilleri gibi unsurlar göçmen ve ev sahibi grup tarafından deneyimlenmektedir. Grupların etkileşime girerek deneyimledikleri bu farklılıklar uyum konusuna bir bakışı gerekli kılmaktadır. Biyo-psiko-sosyal bir varlık olan insan aynı zamanda kültürel boyuta sahiptir. Bu bağlamda uyum; psikolojik, sosyal ve kültürel alanlarda kendini göstermektedir. Bu çalışma; 1982 yılında Ulupamir yaylalarından Türkiye'ye zorunlu göç ile gelen ve Van-Erciş'e yerleştirilen Ulupamir Kırgız topluğunun sosyo-kültürel uyumuna odaklanmaktadır. Çalışma; uyumun, göçmen grup ile ev sahibi grubu içeren bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesini, kültürleşme durumlarını ve sosyal politika gereksinimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya, sosyal hizmet disiplininde kullanılan 'ekosistem kuramı' bağlamında çevresi içinde birey anlayışı önemli bir dayanak sağlamaktadır. Sosyo-kültürel uyuma bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşabilmek amacıyla 11'i Ulupamir Kırgız Topluluğundan ve 8'i Ulupamir Köyüne komşu köylerden oluşan toplamda 19 kişilik katılımcı grubuna ulaşılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma, katılımcıların göç deneyimlerini, sosyo-kültürel uyum düzeylerini ve sosyal politika gereksinimlerini; ayrıntılı bir biçimde irdeleyebilmek amacıyla nitel yapıda oluşturulmuştur. Görüşmelerden elde edilen veriler; göç, uyum, kültür ve kültürleşme, sosyal politika ve sosyal hizmete bakış olmak üzere 4 ana tema üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, Ulupamir Kırgız Topluluğu ve çevre köyler arasında önyargıların, algılanan ayrımcılık ve farklılıkların, iletişim problemlerinin ve fikir ayrılıklarının sosyo-kültürel uyum düzeyini olumsuz bir biçimde etkilediği görülmüştür. Çalışma; Ulupamir Kırgız topluluğu tarafından, sosyal hizmet ve sosyal politikalar bağlamında dile getirilen talepler dikkate alınarak; bir dizi öneriyle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomenon that involves people belonging to different groups interacting with each other. And due to its structure, it affects people's lives in various dimensions. Due to migration, elements such as religions, languages, cultures, and lifestyles are experienced by the immigrant and host culture. These differences that groups experience by interacting necessitate a perspective on adaptation. It's known that human, who is a bio-psycho-social being, also has a cultural dimension. In this context, adaptation occurs in psychological, social, and cultural fields. This study; focuses on the socio-cultural adaptation of the Ulupamir Kyrgyz community, which came from the Ulupamir highlands and settled in Van-Erciş in 1982 with the forced migration to Turkey. This study aims to evaluate the integration of the migrant group and the host group from a holistic perspective and examine their acculturation status and social policy needs. In the context of the 'ecosystem approach' used in the social work discipline, the understanding of the 'person in environment' provides a significant basis for the study. To approach socio-cultural adaptation with a holistic perspective, 19 participants reached; 11 from the Ulupamir Kyrgyz Community and eight from the neighboring villages of Ulupamir Village. And in-depth interviews were conducted with semi-structured interview forms. This study was designed in a qualitative structure to examine the migration experiences, socio-cultural adaptation levels, and participants' needs for the social policy. The data obtained from the interviews; has been analyzed over four main themes: migration, integration, culture and acculturation, social policy, and social work. This study found that; prejudices, perceived discrimination and differences,communication problems, and disagreements between Ulupamir Kyrgyz Communityand the surrounding villages negatively affect the levels of socio-cultural adaptation.İn this study, considering the demands expressed by the Ulupamir Kyrgyz community in the context of social work and social policies, concludes with several recommendations.