Türkiye'nin çok sesli müzik tarihinde senfoni orkestralarının yeri ve önemi (1826-1975 dönemi)
The place and importance of symphony orchestras in Turkish polyphonic music history (The period of 1826-1975)
- Tez No: 741205
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR TEKKÖK KARAÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Müzik, Sanat Tarihi, Museology, Music, Art History
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Senfoni Orkestraları, Müze, Müzik Tarihi, Presidential Symphony Orchestra, State Symphony Orchestras, Museum, Musical History
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi ve Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, senfoni orkestralarının Türkiye müzik tarihindeki yeri ve önemi 1826 yılından 1975 yılına kadar olan dönemde incelenmiştir. Çalışmada müzik, çok sesli müzik ve orkestra kavramları temellendirilerek, çalışmaya konu edilen dönemde ülkemizin çok sesli müzik tarihinde devlet senfoni orkestralarının kuruluşları, tarihsel süreçlerindeki önemli gelişmeler, gelişimleri ve diğer müzik kurumları ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir.“Türkiye'nin Çok Sesli Müzik Tarihinde Senfoni Orkestralarının Yeri ve Önemi (1826-1975 Dönemi)”konulu yüksek lisans tezinde öncelikle, Anadolu ve komşu coğrafyalardaki ilk müzik çalgılarından örnekler ile çok sesli müziğin gelişimine dair kısa bir tarihçe sunulmaktadır. Devamında, Türkiye'deki çok sesli batı müziğinin icra edilme süreci, 1826 yılında Muzikâ-i Hümâyun'un kuruluşundan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının 1975 yılına kadar olan tarihsel gelişimi, ilgili dönemdeki önemli gelişmelerden örneklerle ve mülga ve mer'i birincil ve ikincil mevzuatlar çerçevesinde bütünsel bir bakış açısı ile aktarılarak, literatüre katkı sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, the place and importance of the symphony orchestras in Turkish musical history between the period of 1826 and 1975, is examined. With the concepts of music, polyphonic music and orchestra, the establishment of state symphony orchestras in the Turkish polyphonic music history, important developments, progresses and the relationships with the other musical institutions, are evaluated. In the thesis“The Place and Importance of Symphony Orchestras in Turkish Polyphonic Music History (The Period of 1826-1975), at first, the first examples of musical instruments in Anatolia and nearby geographical areas and a brief history of the development of polyphonic music is presented. Then, the start of polyphonic music in Turkey, the historical development from the establishment of ”Muzikâ-i Hümâyun" in 1826 and the Presidential Symphony Orchestra until the year 1975, with important developments during the period, covering both the repealed and current legislation, are presented with a holistic view aiming to contribute to the literature.