Bilinçli-farkındalık temelli stres azaltma programının hemşirelik öğrencilerinin stres düzeyi ve duygu düzenlemesine etkisi
The effect of mindfulness based stress reduction programme onthe stress level and emotion regulation of nursing students
  1. Tez No: 741242
  2. Yazar: ECE ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, bilişsel duygu düzenleme, psikiyatri hemşireliği, Mindfulness cognitive emotion regulation, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerine uygulanan bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programının algılanan stres düzeyi ve bilişsel duygu düzenleme stratejileri üzerine etkisini belirlemek amacıyla ön test, son test, izlemli randomize kontrollü olarak gerçekleştirildi. Çalışma verileri 22 girişim ve 23 kontrol olmak üzere 45 öğrenciden elde edildi. Veriler bireysel özellikler formu, Algılanan Stres Ölçeği, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ile toplandı. Girişim grubuna online olarak haftada bir kez 8 hafta boyunca 60-90 dakika süren bilinçli farkındalık temelli stress azaltma programı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmadı. Her iki gruba uygulama öncesinde, uygulama bitiminde, 1 ay ve 3 ay sonra testler tekrar uygulandı. Girişim ve kontrol grupları karşılaştırıldığında algılanan stres ölçeği ön test, son test, 1. ay ve 3. ay izlem puanları arasında anlamlı fark olduğu; Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği“düşünceye odaklanma”ve“kendini suçlama”alt boyutlarınn girişim sonrası, 1. ay ve 3. ay izlem puanları karşılaştırıldığında girişim grubunun kontrol grubuna göre puanlarının daha düşük olduğu; Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği“kabul etme”,“pozitif tekrar gözden geçirme”ve“bakış açısına yerleştirme”alt boyutlarının girişim sonrası, 1. ay izlem puanları karşılaştırıldığında girişim grubunun kontrol grubuna göre puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi. Girişim grubundan seçilen altı öğrenciye“Bilinçli Farkındalık Temelli Stress Azaltma Programının”olumlu, yönleri sorulduğunda % 33.3'ü programın stresle başetmelerine yardımcı olduğunu, %66.'sı an'da kalmayı sağladığını, %33.3'ü farkındalık düzeylerinin arttığını ifade etti. Sonuç olarak; bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programı uygulanan öğrencilerin algıladıkları stres düzeyinde azalma olduğu ve kendini suçlama, kabul etme, düşünceye odaklanma, bakış açısına yerleştirme gibi olumlu duygu düzenleme stratejilerini kullanmaya başladıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research has conducted as pre-test, post-test, surveillance randomized controlled trial for the purpose of identifying the effect of the mindfulness-based stress reduction program which has been applying to nursing students on the perceived stress level and cognitive emotion regulation strategies. Study data were obtained from 45 students including 22 of intervention and 23 of control group. Data were collected with individual characteristics form, Perceived Stress Level, Cognitive Emotion Regulation Scale. Intervention group was applied conscious awareness-based stress reduction program which lasts 60-90 minutes during 8 week once a week as online. Control group was not applied any intervention. The tests were applied to both groups once again after 1 month and 3 months before and after the application. When intervention and control groups were compared, it was found that there was a significant difference between the perceived stress scale pre-test, post-test, 1st month and 3rd month follow-up scores; When the post-intervention, 1st and 3rd month follow-up scores of the“rumination”and“self-blame”sub-dimensions of the Cognitive Emotion Regulation Scale were compared, the intervention group had lower scores than the control group; When the sub-dimensions of the Cognitive Emotion Regulation Scale“acceptance”,“positive reconsideration”and“putting into perspective”were compared, the scores of the intervention group were found to be higher than the control group when the 1st month follow-up scores were compared. When six students selected from the intervention group were asked about the positive aspects of the“Conscious Awareness-Based Stress Reduction Program”, 33.3% said that the program helped them cope with stress, 66% said it helped them stay in the moment, and 33.3% increased their awareness level. As a result; It can be said that the students who were applied mindfulness-based stress reduction program decreased their perceived stress level and started to use positive emotion regulation strategies such as self-blame, self-acceptance, rumination, putting into perspective