The impact of macroeconomic variables on financial performance of tourism firms: Case of Borsa Istanbul
Makroekonomik değişkenlerin turizm firmalarının finansal performansına etkisi: Borsa İstanbul örneği
- Tez No: 741243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, İşletme, Economics, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Makroekonomik Değişkenler, Panel Veri, Tobin Q, Financial Performance, Macroeconomic Variables, Panel Data, Tobin's Q
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Turistlerin seyahatleri sırasında organizasyonları ve memnuniyetleri ile ilgili tüm faaliyetleri içeren turizm sektörü, ev sahibi ülkenin ulusal ekonomisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Turizmin ekonomideki payını ölçmek için mikroekonomik ve makroekonomik faktörler analiz unsurlarıdır. Mikroekonomi bireysel bir bakış açısıyla sınırlıyken, makroekonomi küresel bir bakış açısına uzanır ve genel olarak sosyal ve ekonomik aktörlere odaklanarak ekonomiyi bir bütün olarak ele alır. Bu çalışma, dünyanın önemli destinasyonlarından biri olan Türkiye'de turizm firmalarının finansal performansını etkileyen faktörleri belirlemek için makroekonomik değişkenlere odaklanmaktadır. Çalışma, makroekonomik değişkenler ile turizm firmalarının finansal performansları arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. 2011'den 2020'ye kadar olan veriler, Borsa İstanbul'da turizm sektörünü temsil eden 16 şirketten oluşan bir örneklemden toplanmıştır. Finansal performans göstergeleri olarak Tobin'in Q oranı, Piyasa / Defter oranı, Yatırım Sermayesi Getirisi ve Aktif Getirisi çalışmanın bağımlı değişkenleriydi. Makroekonomik göstergeler olarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Enflasyon, Faiz Oranları ve İşsizlik bağımsız değişkenlerdir. Yine, Büyüklük, Likidite, Kaldıraç ve Yaş, çalışmanın kontrol değişkenleridir. Sonuçlara göre Tobin'in Q Oranı ve Piyasa / Defter Değeri Oranı olarak değer göstergeleri Enflasyon, Faiz Oranları ve İşsizlik ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahiptir. Değer göstergeleri ile Faiz Oranları arasında negatif, İşsizlik ve Enflasyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Öte yandan, makroekonomik değişkenler ile kâr göstergeleri (Yatırılan Sermayenin Getirisi ve Aktif Karlılığı) arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Buna göre faiz oranları turizm firmalarının finansal performansını olumsuz etkilemekte ve değeri düşüren bir unsur olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism industry, being sector, which includes all the activities related to the organization and satisfaction of tourists during their trip, also has a very important role in the national economy of the host country. To measure the stakes of tourism in the economy, microeconomic and macroeconomic factors are elements of analysis. While microeconomics is limited to an individual perspective, macroeconomics extends to a global perspective and treats the Economy as a whole, by focusing on social and economic actors in general. It is in this context that this study focuses on macroeconomic variables to determine the factors that influence the financial performance of tourism firms in Turkey, which is one of the world's major destinations. The study aims to demonstrate the relationship between macroeconomic variables and the financial performance of tourism firms. Data, from 2011 to 2020 are collected from a sample of 16 companies which represent the tourism sector in Borsa Istanbul. Tobin's Q ratio, Market to Book ratio, Return on Invested Capital, and Return on Assets as the financial performance indicators were dependent variables of the study. Gross Domestic Products (GDP), Inflation, Interest Rates, and Unemployment as macroeconomic indicators were independent variables. Size, Liquidity, Leverage, and Age were control variables of the study. According to the results, value indicators, which are Tobin's Q ratio and Market to Book ratio, have a statistically significant relationship with Inflation, Interest Rates, and Unemployment. A negative relationship is found between value indicators and Interest rates and a positive relationship between value indicators and Unemployment and Inflation. On the other hand, there is no significant relationship between macroeconomic variables and profit indicators (Return on Invested Capital and Return on Assets). Accordingly, Interest rates negatively affect the financial performance of tourism firms and stand out as a factor that decreases the value.