COVID-19 sürecinde pediatri servislerinde çalışan hemşire ve hekimlerin merhamet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of compassion levels of nurses and physicians working in pediatrics in the COVID-19 process
  1. Tez No: 741382
  2. Yazar: SEVİM PINAR ÖZTORUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ALTUN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19 pandemic, Pediatrician, Nurse, Compassion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma COVID-19 sürecinde çocuk servislerinde çalışan hemşire ve hekimlerin merhamet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 1 Şubat-30 Haziran 2021 tarihleri arasında, Sivas Numune Hastanesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi pediatri servisleri ve polikliniklerinde çalışan 176 hemşire ve 44 hekim oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Merhamet Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Kolmogorov-Smirnov (K-S), Shapiro Wilks, t testi, ANOVA Varyans analizi, Tukey Post Hoc ve Levene testleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki hemşirelerin %42'sinin ve hekimlerin %38,6'sının 25-31 yaş aralığında, hemşirelerin %85,2'sinin ve hekimlerin %54,5'inin kadın, hemşirelerin %55,7'sinin bekar, hekimlerin %61,4'ünün evli, hemşirelerin %84,7'sinin ve hekimlerin %93,7'sinin çekirdek aile yapısına sahip olduğu, hemşirelerin %64'ünün ve hekimlerin %54,5'inin çocuk sahibi olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre COVID-19 sürecinde pediatri hekimlerinin Merhamet Ölçeği'nden toplam 99.20±9.25 puan aldıkları ve merhamet düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, medeni durum, aile yapısı, çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu ve sağlığa zararlı alışkanlıkların bulunması, görev yapılan hastane, servis, haftalık çalışma saati ve meslekte çalışma yılı, pediatri VII alanına yönelik eğitim alma, mesleği ve çalışılan birimi isteyerek seçme, istifa etme düşünceleri gibi değişkenler ile hekimlerin merhamet düzeyleri arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Hekimlerin çalışma şekilleri ile merhamet düzeyleri arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunmuştur. Yalnızca mesai ve yalnızca nöbet şeklinde çalışan hekimlerin karma olarak çalışan hekimlere göre merhamet düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. COVID-19 sürecinde çalışan pediatri hemşirelerinin Merhamet Ölçeği'nden toplam 98.56±12.79 puan aldıkları, dolayısıyla merhamet düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, eğitim durumu, sağlığa zararlı alışkanlığa sahip olma durumu, görev yapılan hastane, servis, meslekte çalışma yılı, çalışma şekli, pediatriye yönelik eğitim alma, mesleği ve çalıştığı servisi isteyerek seçme ve istifa etme düşünceleri gibi değişkenler ile hemşirelerin merhamet düzeyleri arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Pediatri servislerinde 10 yıl ve üzeri görev yapan hemşirelerin diğer hemşirelere göre merhamet düzeyleri önemli olarak yüksek bulunmuştur. Haftalık 41-48 saat çalışan hemşirelerin 40 saat çalışan hemşirelere göre merhamet düzeylerinin önemli olarak yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was made descriptively for the determination of the compassion levels of the nurses and doctors who were working on the pediatric services during the covid-19 period. The working group of this research consists 176 Nurses and 44 doctors who are working between the dates of February 1- June 30 2021 on the pediatric services and policlinics of the Numune Hospital of Sivas and Health Services Practice and Research Hospital of the Cumhuriyet University of Sivas. Compassion Scale and Personal İnformation Forms were used as data gathering tools in this research. Kolmogorov-Smirnov (K-S), Shapiro Wilks, t test, ANOVA Variant analysis, Tukey Post Hoc ve Levene tests were used in this research as statiscical evaluation of the datas. İt has been identified that 42% of the nurses and 38,6% of the doctors are aged between 25-31, 85,2% of the nurses and 54,5% of the doctors are women, 55,7% of the nurses are single and 61,4% of the doctors are married, 84,7% of the nurses and 93,7% of the doctors have the structure of conjugal family, 64% of the nurses and 54,5% of the doctors have no kids on the scope of this research. According the findings, a total of 99.20±9.25 points were obtained by Pediatricians during the COVİD-19 period, and this result indicates that Pediatricians have high levels of compassion. There was not a significant difference between the compassion level of physicians and variables like Age, gender, marital status, family structure, child status, educational status and unhealthy habits, the hospital where the duty was performed, ward, weekly working shifts and year of study in the profession, getting an education in the field of pediatrics, choosing the profession and the unit of IX study at will, thoughts on resigning. A statistically significant difference has been found between the physicians work styles and their Compassion levels. İt has been determined that doctors who are working only with the shift method and vigil method have a higher level of compassion than the doctors who are working with mixed method. A total of 98.56±12.79 points were obtained by Pediatric Nurses from the compassion scale during the COVİD-19 period, so these results indicates that Pediatric nurses are have high levels of compassion. There was not a significant difference between the compassion level of Pediatric Nurses and variables like Age, gender, marital status, family structure, child status, educational status and unhealthy habits, the hospital where the duty was performed, ward, weekly working shifts and year of study in the profession, getting an education in the field of pediatrics, choosing the profession and the unit of study at will,thoughts on resigning. . İt has been determined that the level of compassion of the nurses who worked in pediatric services for 10 years or more was higher than the other Nurses. İt was found that nurses who are working 41-48 hours a week have a higher level of compassion than the nurses who are working 40 hours a week.