Hipertansiyon hastalarında yaşam kalitesi ve öz bakım yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between quality of life and self-care management in hypertension patients
- Tez No: 741434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hipetansiyon, öz bakım gücü, yaşam kalitesi, Hypertension, self-care power, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Araştırma HT tanısı almış hastaların yaşam kalitesini ve öz bakım yönetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde bir çalışma olarak yürütüldü. Yöntem: Araştırma verileri 01.05.2022-01.08.2022 tarihleri arasında toplandı. Araştırmada, veri toplama aracı olarak Hasta Tanıtım Formu'(Ek I), 'SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği' (Ek 2), 'Öz Bakim Yönetimi' (Ek 3) kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile frenkans, yüzde gibi tanımlayıcı tek yönlü varyans analiz, bağımsız gruplar t testi, Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen HTlu hastaların SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinden fiziksel fonksiyon alt ölçeğinden 77,55±5,98, fiziksel rol güçlüğü alt ölçeğinden 64,91±1,02, ağrı alt boyutundan 54,84±1,51 puan ve genel sağlık boyutundan ise 50,84±2,87 puan aldıkları belirlendi. Çalışmada hastaların öz bakım ölçeğinden genel puan ortalaması, 90,98±9,49 öz koruma alt ölçeğinden 43,24±4,14 ve sosyal koruma alt ölçeğinden ise 47,73±9,59 puan aldıkları belirlendi. Hastaların yaşam kalitesinin birçok alt boyutu ile öz bakım yönetimi ölçeğinin genel puan ortalaması öz koruma ve sosyal koruma boyutları arasında negatif ve pozitif yönlü ilişki olduğu saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda hipertansif hasta gruplarıyla çalışan hemşirelerin belirli aralıklar hastaların öz bakım gücü ve yaşam kalitesi düzeylerinin değerlendirilmesi ve hastalara evde kan basıncı takibi, diyet, egzersiz becerisini öğretmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out as a descriptive and correlation-seeking study in order to examine the relationship between the quality of life and self-care management of patients diagnosed with hypertension. Method: Research data were collected between 01.05.2022-01.08.2022. In the study,“Patient Description Form”(Annex I),“SF-36 Quality of Life Scale”(Annex 2),“Self-Care Management”(Annex 3) were used as data collection tools. The obtained data were evaluated with the SPSS 21.0 program using descriptive one-way analysis of variance such as frequency and percentage, independent groups t test, and Pearson Correlation analysis. Results: The patients with hypertension included in the study scored 77.55±5.98 points from the physical function subscale from the SF-36 quality of life scale, 64.91±1.02 points from the physical role difficulty subscale, 54.84±1.51 points from the pain subscale, and general health It was determined that they got 50.84±2.87 points from the dimension. In the study, it was determined that the patients got the mean score from the self-care scale, 90.98±9.49, 43.24±4.14 from the self-protection subscale, and 47.73±9.59 from the social protection sub-scale. It was determined that there was a negative and positive relationship between many sub-dimensions of the patients' quality of life and the general point average of the self-care management scale, self-protection and social protection dimensions. Conclusion: In line with these results, it was recommended that nurses working with hypertensive patient groups should periodically evaluate the patients' self-care power and quality of life levels, and teach patients to monitor blood pressure, diet, and exercise skills at home.