İbnu Emîr Hâcc'in Et-Takrîr ve't-Tahbîr adlı eserinden 'ictihad ve buna bağlı taklid ve ifta' bölümünün tahkiki
The verification of the section on ijtihad and the connected concepts of taqlid and ifta in the book at-Taqrîr wat-Taḥbîr ofIbn Amîr Ḥâjj
- Tez No: 741448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMOUD MASRÎ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ibn al-Humām, Ibn Amīr Ḥājj, al-Taqrīr wa-al-taḥbīr, ijtihād, taqlīd, iftā, fiqh, uṣūl al-fiqH
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Araştırmamız; giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından meydana gelmektedir. Giriş ve birinci bölümde geniş bir biçimde fıkıh usûlünün tarifi yapılıp bu alanda yazılmış önemli eserler ve ekoller hakkında bilgi verildikten sonra Şârih İbn Emîru Hâc ve Müellif İbnü'l-Hümâm'ın biyografisi ele alınacaktır. İkinci bölümde asıl metin ve asıl metnin şerhi tanıtılıp tahkik ve araştırma metodu açıklanacak, üçüncü bölümde ise et-Tâkrîr ve't-Tahbîr'in“ictihad”, buna bağlı olarak da“taklid”ve“iftâ”bölümünün tahkiki yapılacaktır. Anahtar kelimerler; İbnü'l-Hümâm, İbn Emîru Hâc, et-Takrîr ve't-Tahbîr, İctihâd, Taklid, İftâ, Fıkıh, Fıkıh usûlü
Özet (Çeviri)
This study comprises an introduction, three sections, and a conclusion. The introduction presents the discipline of jurisprudence (uṣūl al-fiqh), its foundations, its various schools, and the most important texts authored in the subject. The first section is an analytical study, comprising a biography of the commentator, Ibn Amīr Ḥājj; a biography of the author of the ground text, al-Kamāl Ibn al-Humām; and an overview of the work, al-Taqrīr wa-al-taḥbīr. The second section elucidates the method deployed in the critical edition and its apparatus, as well as a description of the manuscripts used. Section three presents a critical edition of the third treatise in the book, on the nature of legal-opinion making (ijtihād) and its corollaries of following expert opinions (taqlīd) and the issuing of legal verdicts (iftā').