Otomotiv sektöründe lojistik süreçleri ve ekipmanlarının optimizasyonu
Optimization of logistics processes and equipment in the automotive industry
  1. Tez No: 741504
  2. Yazar: ZAFER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOKANGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Lojistik, Hat Dengeleme, Araç Rotalama, Simulation, Logistics, Line Balancing, Vehicle routing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzün rekabetçi dünyasında, şirketler rekabet seviyelerini arttırmaya yönelik katma değer yaratmayan aktivitelerini bertaraf etmek ve verimliliklerini arttırmak için daha iyi alternatifler bulmak zorundadır. Genellikle firmaların iç lojistik süreçleri katma değer yaratmayan potansiyel operasyonlara sahiptir. Dolayısıyla, biz bu çalışmamızda, bir otomotiv firmasının özellikle kapasite artırımına yönelik fiziksel yatırımı aşamasında; optimum yerleşim planı, alternatif malzeme hat besleme rotaları ve taşıma ekipman sayıları tayini ile tekrarlanan iç lojistik süreçlerine odaklanarak üretim kapasitesi kayıplarını en aza indirmeyi planlamaktayız. Bu amaçla daha önceden belirlenmiş olan üretim rakamlarına göre hammadde ve yarı mamulün üretim hattındaki iş merkezleri arasındaki transferleri benzetim tekniği aracılığıyla modellenerek, ihtiyaç duyulan taşıma araçları ve ekipmanlarının sayısı ile en iyi dağıtım rotaları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our challenging world, companies have to find better alternatives to eliminate non-value added activities and be more efficient to increase their competitiveness. In general, companies have non value added operations in their logistic processes. So, in this study, especially at the beginning of a physical investment phase, we are planning to focus cycling internal logistic processes of an automotive company to minimize it's production capacity loses to increase production capacity based on defining improved factory layout, alternative material handling routes and best-case transportation equipment's numbers. With this object based on pre-defined production volume, number of required transport vehicles & equipment with optimum transportation routes are defined with simulation technique by modelling transportation of raw material and semi-finished goods in between work centers