Covid 19 pandemi sürecinde uzaktan çalışmada iş-yaşam dengesi ve iş doyumu: Bir kamu bankasında uygulama
Work-life balance and job satisfaction in remote working during the Covid 19 pandemic: Application in a public bank
- Tez No: 741596
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan çalışma, iş-yaşam dengesi, evden çalışma, kamu bankası, Remote working, work-life balance, working from home, public bank
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışma hayatı, sanayi devriminden günümüze kadar sürekli değişim göstermektedir. Sosyo -ekonomik nedenler, değişen teknoloji çalışma biçimlerini de etkilemektedir. Günümüzde ise beklenmeyen bir şekilde yayılan Covid 19 bulaşıcı hastalığı nedeniyle çalışma hayatı köklü bir değişime uğramak zorunda kalmıştır. Salgın süreci, uzaktan çalışma ya da tele çalışma olarak adlandırılan çalışma şeklinin artmasına neden olmaktadır. Türkiye'de belli sektörler haricinde neredeyse hiç kullanılmayan bu çalışma şekli hızla yaygınlaşmaktadır. Kurumlar ve firmalar için maliyeti minimize etmek amacıyla bu çalışma şeklini kalıcı hale getirmek istemektedir. Özellikle bankacılık sektöründe kalıcı olarak uzaktan çalışma süreçlerine geçiş yaşanmaktadır. Fakat bu süreç çalışanlar açısından iş yaşam dengesi sorunu da getirmektedir. Bu değişim nedeniyle bireylerin kişisel ve çalışma hayatları arasında bir denge kurma sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun çözümünde farklı arayışlara gidilmektedir. Bu çalışma içerisinde uzaktan çalışma sürecinde çalışanların iş yaşam dengesi iş doyum ele alınacaktır. Covid 19 pandemisinden itibaren uzaktan çalışma deneyimi yaşayan personellerin iş yaşam dengesini nasıl sağladığı ve iş doyumu ele alınacaktır. Bu çalışmanın birinci bölümünde çalışma kavramı, çalışma kavramının geçirdiği değişim ve uzaktan çalışma kavramı üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde ise iş- yaşam dengesi kavramı anlatılacaktır. İş-yaşam dengesi tanımlanmış, iş-yaşam dengesine etki eden faktörler ve bireyin iş yaşam dengesini sağlamaya yönelik çabaları, iş yaşam dengesi sağlanamadığında ortaya çıkan çatışma incelenecektir. Üçüncü bölümde ise iş doyumu ele alınacaktır. Uzaktan çalışma sürecinde iş doyumunun nasıl sağlandığı, iş yaşam çatışması ve iş doyumu ele alınacaktır. Bu çalışmada uzaktan çalışma sürecinde personellerin iş yaşam dengesi ve iş doyumu incelenektir. Uygulama alanı olarak bir kamu bankası seçilmiştir. Daha önce yapılan çalışmaların özel sektörde yapılması nedeniyle kamu bankası seçilmiştir. Litaretüre katkı sağlamak amacıyla çalışma kamu sektöründe yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Working life has been constantly changing from the industrial revolution to the present. Socio-economic reasons also affect the changing technology working styles. Today, working life has had to undergo a radical change due to the unexpectedly spreading Covid 19 contagious disease. The epidemic process causes an increase in the way of working called teleworking or teleworking. This way of working, which is almost never used in Turkey except for certain sectors, is rapidly spreading. It wants to make this way of working permanent in order to minimize the cost for institutions and companies. Especially in the banking sector, there is a permanent transition to remote working processes. However, this process also brings a problem of work-life balance for employees. Due to this change, the problem of establishing a balance between the personal and working lives of individuals arises. Different approaches are being used to solve this problem. In this study, the work-life balance and job satisfaction of employees in the remote working process will be discussed. How the work-life balance and job satisfaction of the personnel who have experienced remote work since the Covid 19 pandemic will be discussed. In the first part of this study, the concept of working, the change in the concept of working and the concept of remote working will be emphasized. In the second part, the concept of work-life balance will be explained. Work-life balance is defined, the factors affecting work-life balance and the efforts of the individual to provide work-life balance, the conflict that arises when work-life balance cannot be achieved will be examined. In the third part, job satisfaction will be discussed. How job satisfaction is achieved in the remote working process, work-life conflict and job satisfaction will be discussed. In this study, the work-life balance and job satisfaction of the personnel in the remote working process will be examined. A public bank was chosen as the application area. The public bank was chosen because the previous studies were carried out in the private sector. In order to contribute to the literature, the study will be carried out in the public sector.