Bipolar bozuklukta aile yükü aile işlevleri ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişki
Evaluation of the relationship between family burden, family functioning and coping strategies in bipolar disorder
  1. Tez No: 741597
  2. Yazar: BETÜL EKŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Aile Yükü, Aile İşlevleri, Başa Çıkma, Bipolar Disorder, Family Burden, Family Functions, Coping
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada bipolar bozukluk tanısı ile takip edilen hastaların klinik özellikleri ve kendilerine bakım veren bireylerin aile yükü, aile işlevleri ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın amacı; kronik ruhsal hastalıkların aile yükü, aile işlevleri ve başa çıkma tutumları arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Çalışmada ayrıca bipolar bozukluk tanısı alan hastalar ve onlara bakım verenlerde aile yükü sosyodemografik faktörler açısından incelenmektedir. Çalışmada Sosyo-demografik Veri Formu, Sosyal İşlevsellik Ölçeği, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği, Algılanan Aile Yükü Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Cope (Başa Çıkma Tutumları) Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya bipolar bozukluk tanısı alan 45 hasta ve bu hastalara bakım veren 45 hasta yakını dâhil edilmiştir. Hasta grubundan 45-55 yaş arası olanların oranı %28,9; kadınların oranı %80,0; ilkokul mezunu olanların oranı %40,0; evli olanların oranı %51,1; ev hanımı olanların oranı %51,1; il merkezinde yaşayanların oranı %75,6; hastalığı 15-25 aralığında başlamış olanların oranı %63,6; ilaçlarını düzenli alanların oranı %93,3; kontrollere düzenli gidenlerin oranı %82,2; yatarak tedavi görmüş olanların oranı %55,6'dır. Bakım verenlerin büyük oranda kadın (%55,6) olduğu ve hastayla geçirilen ortalama günlük zamanın ise 12,95 saat olduğu görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen bulgular sonucunda bipolar bozukluk tanılı hastalarda ile yükü, hasta yakınlarının başa çıkma tutumu ve aile işlevleri arasında ilişki olduğu ve hastaların işlevselliklerindeki bozulma düzeyi ve bozulmuş aile işlevlerinin aile yükü ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the clinical characteristics of patients followed up with a diagnosis of bipolar disorder and the family burden, family functions and coping attitudes of caregivers were examined. The aim of the study; to reveal the relationship between family burden, family functions and coping attitudes of chronic mental illnesses. The study also examines family burden in patients diagnosed with bipolar disorder and their caregivers in terms of sociodemographic factors. Socio-demographic Data Form, Social Functioning Scale, Brief Functioning Assessment Scale, Perceived Family Burden Scale, Family Assessment Scale and Cope (Cope Attitudes) Scale were used in the study. 45 patients diagnosed with bipolar disorder and 45 patient relatives who cared for these patients were included in the study. The proportion of those between the ages of 45-55 in the patient group is 28.9%; rate of women is 80.0%; The proportion of primary school graduates is 40.0%; the proportion of those who are married is 51.1%; the rate of those who are housewives is 51.1%; the proportion of those living in the city center is 75.6%; the rate of those whose disease started in the range of 15-25% was 63.6%; The rate of those who regularly take their medicines is 93.3%; the rate of those who go to the controls regularly is 82.2%; The rate of those who received inpatient treatment is 55.6%. It was observed that the caregivers were mostly female (55.6%) and the average daily time spent with the patient was 12.95 hours. As a result of the findings obtained in this study, it was found that there was a relationship between family burden, the coping attitude of patients' relatives and family functions in patients with bipolar disorder, and the level of impaired functioning and impaired family functions were associated with family burden.