Âşık Ruhsati Eroğlu'nun eserleri üzerine derleme çalışması
A compilation study on the works of Aşık Ruhsati Eroğlu
- Tez No: 741638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, Sivas, Âşık Ruhsati Eroğlu, Minstrelship tradition, Sivas, Âşık Ruhsati Eroğlu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sivas, âşıklık geleneği yönünden değerli birçok âşığın yetiştiği, geçmişten günümüze bu geleneğin canlı bir şekilde devam ettiği, zengin folklorik kültüre sahip önemli illerimizdendir. Çalışmada Sivas ilinin bu önemine katkıda bulunmakta olduğu düşünülen, âşıklık geleneğinin günümüzde yaşayan temsilcilerinden Ruhsati Eroğlu'nun türkülerinin derlenip notaya alınması amaçlanmaktadır. Bu temel amacın yanı sıra söz konusu âşığın hayatı, sanatı ve diğer eserleri hakkında da bilgilerin derlenmesi; derlenen eserlerin çok yönlü analizleri ve bu yolla Âşık Ruhsati Eroğlu'nun müzikal kimliği hakkında tespitlerin yapılması araştırmanın alt amaçlarıdır. Bu sayede söz konusu âşıktan yola çıkılarak Sivas ilinde yaşatılmakta olan âşıklık geleneğinin bugünkü durumu hakkında çıkarımlar yapılabilecektir. Çalışmanın birinci bölümünde âşıklık geleneğinin tarihsel sürecine, geleneği oluşturan kavramlara, Sivas'ta âşıklık geleneğine, geleneksel Türk halk müziğinin genel özelliklerine, derleme kavramına ve âşığın hayatına yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmada kullanılan yöntem ve tekniklere yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise bulguların yorumlanmasına ayrılmıştır. Âşık Ruhsati Eroğlu ile ilgili yazılan kaynaklar taranmış ve kendisiyle birçok kez görüşme yapılmıştır. Bu yolla Eroğlu'nun 300'ü aşkın şiirinin olduğu, bunlardan 18 kadarının ise âşık tarafından bestelendiği görülmüştür. Bestelenen şiirler derlenerek notaya alınmış ve notaya alınan eserler üzerinde hem güfte analizi hem de çok yönlü müzikal analiz yapılmıştır. Derlenen eserlerinin güftelerini genelde 11'li hece ölçüsüyle yazdığı görülmektedir. Âşığın eserlerini bestelerken çoğunlukla 2/4'lük usulü kullandığı, makam dizisi olarak da en çok uşşak makamını tercih ettiği görülmüştür. Güfte analizinde ve müzikal analizde çıkan veriler sonuç bölümünde ayrıntılı şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sivas is one of the most important cities with rich folkloric culture where many leading minstrels have grown up and the tradition of minstrelship has continued from the past to the present. The present study is aimed to compile and note the folk songs of Ruhsati Eroğlu, one of the representatives of the minstrelship tradition, which is thought to contribute to the prominence of Sivas in this sense. In addition, information about the life, art and other works of Ruhsati have been collected. The compiled works and the musical identity of Âşık Ruhsati Eroğlu in have been analyzed in a multidimensional way. Thus, inferences can be made about the current situation of the minstrelship tradition that is maintained in Sivas. The first section of the study deals with the historical process of the minstrelship tradition, the concepts that constitute the tradition, the minstrelship tradition in Sivas, the general characteristics of traditional Turkish folk music, the concept of compilation and the life of Âşık Ruhsati. The second section explores the methods and techniques used in the research. The third section is devoted to the interpretation of the findings. The sources written about Âşık Ruhsati Eroğlu were reviewed and a series of interviews with the minstrel were made. As a result, it was found that Eroğlu had written more than 300 poems and 18 of them were composed by himself. The poems composed were compiled and noted. These poems were subjected to lyrics and multidimensional musical analysis. It was concluded that Ruhsati usually wrote the lyrics of his compiled works with the meter of 11 syllables. While composing the works of the minstrel, it was revealed that Ruhsati mostly used 2/4 method and preferred Uşşak maqam as the maqam series. The data obtained from the lyrics and musical analysis are presented in detail in the results section.