Social representations of digital games
Dijital oyunların sosyal temsilleri
- Tez No: 741737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM SEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Temsiller Kuramı, Dijital Oyunlar, Serbest Çağrışım, Hiyerarşik Kümeleme Analizi, Social Representation Theory, Digital Games, Free Association, Hierarchical Cluster Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Toplum içerisinde bilgi akışı sürekli ve dinamik bir yapıdadır. Farkında olduğumuz veya olmadığımız birçok kavram gündelik hayatta iletişim yoluyla aktarılır. Bu şekilde zihin yeni karşılaştığı bilgileri bir şekilde tanımlar, sınıflandırır. Her geçen gün önemi ve hayatlarımızdaki yeri artan dijital oyunlar da toplumun tanıdık olmadığı kavramlardan biridir. Dijital oyunlarla ilgili birçok görüş bildirilmekte ve farklı bakış açıları sunulmaktadır. Bu çalışmada dijital oyunların sosyal temsilleri incelenmiştir. Araştırmadaki veri 228 katılımcının gönüllü olarak anket doldurması ile toplanmıştır. Ankette demografik bilgiler, oyun oynama davranışları, alışkanlıkları, geçmişleri hakkında bilgiler alınmıştır. Bununla birlikte serbest çağrışım tekniği kullanarak katılımcılardan kelime/kalıplar toplanmış ve içerik analizi ile işlenmiştir. İçerik analizi sonucunda 37 kategori elde edilmiş, katılımcılar ise hiyerarşik kümeleme analizi ile gruplara ayrılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler ki-kare bağımsızlık testi kullanılarak incelenmiş ve sonuç olarak dijital oyunların sosyal temsilleri hakkında 4 genel kümeye ulaşılmıştır; oyun alanı, olumsuz yönler, teknik yönler, çevredeki gerçekler.
Özet (Çeviri)
In today's culture, the flow of information is constant and dynamic. Many notions, whether we are conscious of them or not, are transferred in everyday life through conversation. The mind recognizes and categorizes the new information it receives in this way. One of the topics that society is unfamiliar with is digital games, whose relevance and significance in our lives are growing by the day. Many viewpoints on digital games have been started, and many perspectives have been offered. The social representations of digital games were investigated in this study. 228 individuals freely filled out a survey to provide data for the study. The survey included demographic data, game-playing activities, habits, and background information. In addition, the participants' words/phrases were gathered using the free association approach and analyzed using content analysis. The content analysis yielded 37 categories, and hierarchical clustering analysis was used to split the participants into groups. The chi-square independence test was used to evaluate the links between the variables, and four basic clusters of social representations of digital games emerged: game field, negative aspects, technological aspects, and surrounding facts.