Abbas Cılga'nın çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögeleri bakımından incelenmesi
Analysis of Abbas Cılga children's books in terms of basic elements of children's literature
  1. Tez No: 741823
  2. Yazar: RECEP YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÖZTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Abbas Cılga, Çocuk Edebiyatının Temel Ögeleri, Dedemin Öyküleri, Children's Literature, Abbas Cılga, The Basic Elements of Children's Literature, My Grandfather's Stories
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 414
Özet
Abbas Cılga, Kedi Kavgası adlı ilk eserini 1969 yılında vermiş ve vefatına kadar çocuklara yönelik roman, öykü, tiyatro gibi türlerde eserler kaleme almış önemli bir yazardır. Çocuklara yönelik eserleriyle Kültür Bakanlığı Çocuk Edebiyatı ödülü, Arkın Çocuk Edebiyatı ödülü, Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı ödülü, Milliyet Çocuk Oyunları ödülü, Türk Ticaret Bankası Çocuk Oyunları ödülü gibi ödüllere layık görülmesine rağmen yazar hakkında bugüne kadar herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bu araştırmada, Abbas Cılga'nın çocuklar için yazdığı eserlerin tamamı çocuk edebiyatının temel ögeleri bakımından incelenmiştir. Araştırmada metne dayalı yöntem kullanılmıştır. Çalışma; giriş ve sonuç dışında 3 kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmında çocuk edebiyatının dünya ve Türkiye'de tarihi gelişiminden kısaca bahsedilmiş ardından çocuk edebiyatının temel ögeleri, biçimsel ve içeriksel ögeler adı altında ele alınmıştır. 3'üncü kısımda, Abbas Cılga'nın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuş, çalışmanın esas kısmı olan 4'üncü bölümde ise yazarın çocuk kitapları çocuk edebiyatı açısından incelenmiş, çalışmada elde edilen bulgulara ise, sonuç bölümünde yer verilmiştir. Yazarın çocuklar için yazdığı 48 basılı eser ve henüz basılmayan 6 eseri bulunmaktadır. Cılga eserlerinde konu olarak en çok okumanın ve öğrenmenin önemi, doğa ve hayvan sevgisi, şehirleşmenin olumsuzlukları, insanların doğadan kopmaması gerektiğini işlemiş ve bu konularla alakalı mesajlar vermiştir. Cılga'nın eserlerinin bir kısmında biçimsel ve içeriksel ögeler bakımından uygun olmayan unsurlar saptanmış olsa da yapılan incelemeler sonucunda Abbas Cılga'nın eserleri genel olarak çocuk edebiyatının temel ögelerine uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abbas Cılga wrote his first work called Cat Fight in 1969. He is an important writer who wrote novels, stories and plays for children until his death. Although he was deemed worthy of awards such as Ministry of Culture Children's Literature Award, Arkın Children's Literature Award, Sıtkı Dost Children's Literature Award, Milliyet Children's Plays Award, Turkish Commercial Bank Children's Plays Award for his works for children, a scientific study hasn't been done about the author so far. In this research, all of the works written by Abbas Cılga for children analyzed in terms of its basic elements of children's literature. The text-based method was used in the research. The study consists of 3 parts except the introduction and the conclusion. In the introduction, the historical development of children's literature in the world and in Turkey is briefly mentioned and the basic elements of children's literature are discussed under the title of formal and content elements. Abbas Cılga's life, literary personality and works are explained. In chapter 4, which is the main part of the study, the author's children books are analyzed in elements of children's literature and the findings obtained in the study are included in the conclusion part. The author has 48 printed works and 6 unpublished works for children. Abbas Cılga mostly explained the importance of reading and learning, the love of nature and animals, the negativities of urbanization, the need for people not to stay away from the nature and gave messages about these issues in his works. Although some of the works of Abbas Cılga were found to be inappropriate in elements of formal and content elements, as a result of the analyzed, the works of Abbas Cılga were generally found to be suitable for the basic elements of children's literature.