Sanal topluluklara bağlılığın bilgi paylaşım niyetine etkisinde ilişki ve karşılıklılığın rolü
The role of relationship and reciprocity in the effect of commitment to virtual communities on information sharing intention
  1. Tez No: 741927
  2. Yazar: TUĞBA BİCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT SİNAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Topluluk, Sanal Topluluk, Bağlılık, İlişki, Karşılıklılık, Bilgi Paylaşım Niyeti, Community, Virtual Community, Commitment, Relationship, Reciprocity, Knowledge Sharing Intent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sanal topluluklara bağlılık ile bilgi paylaşım niyetinde ilişki ve karşılıklılığın rolünün belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmanın evrenini Türkiye'de ki sosyal medya kullanıcıları oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise, Facebook'ta bulunan Bilim Kulübü, Düşünce Özgürlüğü, Pozitif Düşünce ve Beyin Gücü ve Psikoloji grupları oluşturmaktadır. Literatürde bulunan diğer araştırmalar incelendiğinde bu iki değişkenin birlikte değerlendirmeye alındığı bir çalışma ülkemizde bulunmadığı için bu uygulamanın literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu kapsamda Facebook'ta bulunan dört sanal topluluk grubuna, 400 kişiye çevrimiçi anket uygulanmış olup geçerli 376 anket analize tabi tutulmuştur. Çalışma, nicel araştırma tekniklerinden alan araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama tekniği olarak ise anket yöntemi kullanılmıştır. Öncelikle konu ile ilgili detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Konu hakkında Türkçe kaynak oldukça yetersiz olduğu için yabancı kaynaklar taranmıştır. Başta makale, tezler ve kitaplar olmak üzere konu hakkında sempozyum, bildiri, bloglar, internet kaynakları ve resmi belgeler taranmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde topluluk kavramından başlamak üzere topluluk, sanal topluluk, bağlılık, bilgi paylaşımı gibi konu bütünlüğünü sağlayacak kavramlar ele alınmış olup, kavramlarla ilgili teorilere de değinilerek literatürde yapılan diğer çalışmalara, araştırmada yer verilmiştir. İkinci bölümde, bağlılık, bilgi paylaşım niyeti, ilişki ve karşılıklılık değişkenleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise araştırmanın temel amacı doğrultusunda araştırma örnekleminden toplanan verilerin SPSS ve AMOS programları aracılığı ile analiz sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The universe of this study, which was conducted to determine the role of relationship and reciprocity in commitment to virtual communities and intention to share information, consists of Science Club, Freedom of Thought, Positive Thinking and Brain Power and Psychology groups on Facebook. When the other studies in the literature are examined, it is thought that this application contributes to the literature, since there is no study in our country in which these two variables are evaluated together. In this context, an online questionnaire was applied to 400 people in four virtual community groups on Facebook, and 376 valid questionnaires were analyzed. The study was carried out using the field research method, which is one of the quantitative research techniques. Questionnaire method was used as data collection technique. First of all, a detailed literature review on the subject was made. Foreign sources were scanned because the Turkish source on the subject was quite insufficient. Symposiums, papers, blogs, internet resources and official documents on the subject, especially articles, theses and books, were scanned. The study consists of three parts. In the first chapter, starting from the concept of community, concepts such as community, virtual community, commitment, and information sharing that will ensure the integrity of the subject are discussed, and other studies in the literature are included in the research by referring to the theories related to the concepts. In the second part, the variables of commitment, intention to share information, relationship and reciprocity are discussed. In the third part, the findings obtained as a result of the analysis of the data collected from the research sample through SPSS and AMOS programs were interpreted in line with the main purpose of the research.