5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen bilişim sistemine girme suçu (TCK m. 243)
Crime of unauthorised access to the information system (TPC Art. 243) pursuant to Turkish Penal Code No. 5237
  1. Tez No: 741950
  2. Yazar: NİDANUR SONER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Veri, Bilişim Sistemi, Bilişim Sistemine Girme Suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi, Information, Data, Information System, Crime of Unauthorised Access to the Information System, Turkish Penal Code No. 5237, Convention on Cybercrime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun bilişim sistemine girme başlıklı 243. maddesinin 1. fıkrasında, hukuka aykırı olarak bilişim sistemine girme veya sistemde kalma fiilleri suç olarak düzenlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, öğretideki görüşler ve mahkeme kararlarından yararlanılarak bilişim sistemleri ile bu sistemlerde yer alan verilerin korunmasının öneminin ve sınırlarının bilişim sistemine girme veya sistemde kalmaya ilişkin suç tipinin incelenmesi ile değerlendirilmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, bilişim suçlarına yönelik genel hususlar olan bilişim suçlarına ilişkin kavramlar, bilişim suçlarının çeşitli işlenme şekilleri, bilişim sistemine girme suçuna ilişkin genel bilgiler, bilişim sistemine girme suçuyla korunan hukuki değer ve konunun karşılaştırmalı hukukta düzenlenişi incelenmektedir. İkinci bölümde, bilişim sistemine girme suçunun unsurları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, bilişim sistemine girme suçu açısından kusurluluk, suçun özel görünüş şekilleri ve yaptırım, zamanaşımı ve muhakeme usulü açıklanmaktadır. Çalışmamız boyunca suç tipine ait düzenlemeye ilişkin çeşitli tespitler ve değerlendirmeler yapılarak iyileştirmeye yönelik bazı önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 1st paragraph of article 243 of the Turkish Penal Code numbered 5237, titled as accessing the information system, the acts of illegally/unauthorised accessing or staying in the information system are regulated as crimes. The aim of this thesis is to evaluate the importance and limits of the protection of information systems and data in these systems, by examining the crime type related to accessing or staying in the information system, via using national and international regulations, opinions in the doctrine and court decisions. The thesis consists of three parts. In the first part, general aspects related to the cybercrimes as concepts about the cybercrimes, various ways of committing cybercrimes, general information about the crime of accessing the information system, the legal value protected by the crime of accessing the information system and the arrangement of the issue in comparative law are examined. In the second part, elements of the crime of accessing the information system are discussed. In the third part, legal culpability, special appearance, sanction, statute of limitations, and procedure of reasoning in terms of the crime of accessing the information system are explained. Throughout our study, some suggestions for improvement are offered by making various determinations and evaluations regarding to the regulation of the crime type.