Parion Roma hamamları
Roman baths of Parion
  1. Tez No: 741958
  2. Yazar: ALPER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT BAŞARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Roma Mimarisi, Roma Hamamları, Troas Bölgesi, Parion, Hypocaust Sistemi, Caldarium, Frigidarium, Tepidarium, Roman Architecture, Roman Baths, Troad, Parion, Hypocaust System, Caldarium, Frigidarium, Tepidarium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
MÖ 709 yılında kurulan Parion, Roma Dönemi'nde kentleşme sürecini tamamlamıştır. Kentin jeopolitik konumunun önemini anlayan Roma, Ius Italicum statüsüyle kente özel ayrıcalık vermiştir. Bu özel ayrıcalık kenttin refah düzeyini artırıp zenginleşmesine neden olmuştur. Bu zenginlikle beraber Romanizasyon politikaları ve Pax Romana kentin mimari gelişiminin ve kentleşmesinin tamamlanmasında önemli temel unsurları oluşturmuştur. Roman sosyal hayatının önemli kurumlarının başında gelen hamamlar, Roma yıkanma geleneğinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Parion'da bu sosyal hayatın en önemli kanıtı; kentte tespit edilen üç Roma hamamıdır. Bu üç hamam tezimizin ana konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamızda Parion Roma hamamlarında şimdiye kadar yapılan kazılarda ele geçen mimari unsurlar değerlendirilip belgelenmiştir. Eldeki bilgilerden yararlanılarak yapıların bölümleri Roma hamamları terminolojisi içerinde anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Hamamların yansıttıkları plan tipleri, yapım teknikleri ve kullanılan malzemeler tespit edilmiştir. Tez çalışmamızda kentte yer alan hamamların Roma hamam mimarisine katmış oldukları yenilikler ortaya konulup, bu yenilikler araştırmacılara sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Parion, which was founded in 709 BC, completed its urbanization process during the Roman Period. Rome understood the importance of the city's geopolitical position and gave special privileges to the city with the status of Ius Italicum. These special privileges led to the enrichment of the city by increasing its level of welfare. Along with this enrichment, Romanization policies and Pax Romana were significant main factors in the completion of the architectural development and urbanization of the city. Baths, which were among the most important institutions in the social life of Rome, constituted the main building blocks of the Roman bathing tradition. The most important evidence of this social life in Parion is the three Roman baths found in the city. These three baths constitute the main subject of our thesis. In our study, the architectural elements found in the excavations conducted to date in the Roman Baths of Parion were evaluated and documented. An attempt to interpret the parts of the buildings within the terminology of Roman baths was made using the available information. The plan types reflected by the baths, their construction techniques, and the materials used were determined. In our thesis study, the innovations that the baths in the city added to the Roman bath architecture were revealed, and these innovations were presented to the researchers.