Parion Roma Hamamı kandilleri
Parion Roman Bath oil lamps
  1. Tez No: 611711
  2. Yazar: SALİH PEKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Parion, Hamam, Kandil, Parion, Roman Bath, Oil Lamp
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Parion Roma Hamamı'nda 2008-2019 yılları arasında bilimsel kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan, MS 2. yüzyılın sonundan MS 6. yüzyıla kadar geniş bir zaman dilimi içerisinde yayılım gösteren, çeşitli ve özgün formlarıyla dikkat çeken Roma ve Geç Roma Dönemi kandilleri çalışma konumuzu oluşturmaktadır. İlk olarak kandillerin tüm özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından çalışmamızın ana konusu oluşturan toplam 103 kandil ele alınmıştır. Söz konusu kandillerin kulp, burun, omuz ve gövde formlarının yansıttığı spesifik özelliklere göre 15 ayrı form altında değerlendirilmeleri uygun görülmüş ve sınıflandırılmıştır. Çalışma sırasında tipoloji kısmında terminoloji ve kronolojiye bağlı kalınmıştır. Aynı jenerasyon örneklerin fiziki özellikleri dikkate alınarak ve analojilerinden faydalanılarak özgün sonuçlar elde edilmek istenmiştir. Parion Roma Hamamı'nda bulunan kandillerin sunduğu veriler ışığında örneklerin ticari ilişkiler sonucunda kente geldiği doğrulanmıştır. Ticari ilişkilerin hangi kentler arasında olduğu belirlenmiştir. Üstelik kandillerin bir kısmının bölgesel bir üretim olabileceği üzerinde durulmuştur. Söz konusu kandillerin kentte çok sayıda bulunmuş olması ve eş örneklerin diğer kentlerde sayıca az görülmesi bu görüşümüzü destekler niteliktedir. Bunun yanında bozuk formlu örnekler ile karşılaşılması oldukça önem arz etmektedir. Kalitesiz ürünün ticaretinin yapılamayacağı düşünüldüğünde bu örneklerin yerel bir üretim olabileceği yorumu rahatlıkla yapılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Roman and Late Roman Period oil lamps unearthed in the Roman Bath of Parion during the scientific excavations between the years 2008-2019, spreading over a wide period of time from the end of the 2nd century AD to the 6th century AD, drawing attention with various and unique forms constitute the subject of our study. First, information was given about all the characteristics of oil lamps. Afterward, a total of 103 oil lamps, which constitute the main subject of our thesis, were examined. The evaluation of these oil lamps under 15 different form according to the specific characteristics reflected by the handle, nozzle, shoulder, and body forms was deemed appropriate, and they were classified. During the study, terminology and chronology were adhered to in the typology section. The aim of the study was to obtain original results by taking into consideration the physical characteristics and analogies of the same generation samples. In the light of the data provided by the oil lamps found in the Roman Bath of Parion, it was confirmed that the samples came to the city as a result of commercial relations. It was determined between which cities commercial relations took place. Moreover, it was emphasized that some of the oil lamps might be a local production. The fact that these oil lamps have been found in large numbers in the city and the fact that analogs are rare in other cities support this opinion. In addition, it is very important that a malformed sample was encountered. Considering that the poor-quality product could not be traded, it was easily interpreted that these samples might be a local production.