Parion Roma kolonizasyon sikkeleri
Parion Coman colonization coins
  1. Tez No: 263843
  2. Yazar: ERSİN ÇELİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonizasyon, Parion, Augustus, Sikke, Hadrian, Colonisation, Parium, Augustus, Coin, Hadrian
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Parion, antik Troas bölgesinde, bugünkü Çanakkale ili, Biga ilçesi Balıklı Çeşmebeldesine bağlı Kemer Köyü'nde kurulmuş bir liman kentidir. MÖ 8. yy.'da kurulduğu ifadeedilen kent, antik çağda Propontis bölgesinin önemli kentlerinden biri olmuştur. Prof.Dr.Cevat BAŞARAN başkanlığındaki ekip tarafından bölgede gerçekleştirilen yüzeyaraştırmaları sonucunda 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararlı kazılara başlanmış ve bu kazıçalışmaları hala devam eden çalışmalarda antik kentin geçmişi ile ilgili önemli bulgularaulaşılmıştır.Bu bulgulardan en önemlileri olarak değerlendirebileceğimiz 2005 yılından 2009yılına kadar, Parion antik kentinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılançok sayıda sikkeden kondüsyonu nispeten yüksek olan Parion'un Roma kolonizasyonuylailgili 32 adet sikke yüksek lisans tezi çalışmasında kullanılmıştır. Bu sikkeler ikonografik velejand olarak değerlendirildiğinde; Parion'a, Roma döneminde, ilki Augustus, ikincisiHadrian olmak üzere iki kez koloni statüsü verildiği anlaşılmaktadır. Augustus dönemindeyapılan koloni hareketi, Roma ordusundan emekli iki veteran legion ordusuna Parion antikkentinde toprak sağlama amacı, Hadrian döneminde ise kente tekrar koloni statüsü verilerekkenti onurlandırma amacı güdülmüştür. Bunun yanında Parion kentinin darbettiği sikkeleriüzerinde görülen tipler, Roma İmparatorluğunun koloni politikaları ile örtüşmekte ve Parionantik kentine verdiği önemi gözler önüne sermektedir. Sikkelerin arkalarında yer alan 5 farklıtip, kentin kolonizasyonuyla ilgili olup; her tip Romanın kolonizasyon politikaları içindeanlam taşımaktadır.Çalışmada Roma kolonizasyon politikaları değerlendirilmiş Parion'un bukolonizasyon politikaları içerisindeki önemi vurgulanmış ve bir takım sorunlara yönelikçözümler ve görüşler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Located in antique Troas, Parion is a coastal town founded in Kemer of Balıklı Çeşme,Biga, within today?s Çanakkale. The town, which is supposed to have been founded in the 8thIn this master thesis, 32 Roman colonization coins which were of relatively highcondition compared to many other coins unearthed and which were found during thementioned excavations in Parion between 2005 and 2009 were used. When these coins wereevaluated in terms of iconography and legend, it is realised that Parion was colonized twiceby the Roman Empire during the reigns of Augustus and Hadrian. In the first colonizationprocess during the reign of Augustus, it was aimed to provide land for two veterans of legionarmy in Parion, and in the second colonization process during the reign of Hadrian, it wasaimed to honour the town by gaining it the status of a colony. The figures on the coins ofParion are compatible with general Roman Empire colonization policies and show thesignificance The Empire gives to Parion as a colony. The five different figures on the backside of the coins are related to the colonization of the town and each one of them is significantas far as the Roman colonization policies are concerned.century BC, was one of the significant towns of Propontis region in the antique age.Following the surface studies carried out in the related region by Prof. Dr. Cevat BAŞARANand his team, excavations were started with the appropriation of the Government in 2005 andin these excavations, which are still performed; important findings about the history of thetown were unearthed.In the study, Roman colonization policies are evaluated, significance of Parion in theseprocesses is emphasized and some solutions and suggestions are offered in relation withvarious issues and problems.