Okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile öğretmenlerin okuldaki mutlulukları arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationship between school principals' emotional intelligence levels and teachers' happiness at school
  1. Tez No: 742012
  2. Yazar: OSMAN BARUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zekâ, Duygusal Zekâ, Mutluluk, Öğretmenler, Okul Müdürleri, Intelligence, Emotional Intelligence, Happiness, Teachers, School Principals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeylerini tespit etmek; öğretmenlerin okuldaki mutluluk düzeylerini ölçerek, okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleriyle öğretmenlerin okuldaki mutlulukları arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Araştırmada, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için“Bilgi Formu”, algılarını belirlemek için ise“Duygusal Zekâ Ölçeği”ile“Örgütsel Mutluluk Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Mardin İli Kızıltepe İlçesi sınırları içindeki resmi ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 216 okul müdürü ve 2653 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 372 öğretmen ile bu öğretmenlerin birlikte çalıştığı 97 okul müdüründen oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin analizi için betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans, korelasyon ve regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyi kendi algılarına göre çok yüksek bulunmuştur. Okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleri arasında cinsiyet, yaş ve yöneticilik deneyimi değişkenlerine göre anlamlı fark bulunurken; eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve okul kademesi değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin mutluluk düzeyleri arasında cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve okul kademesine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Bunlara ek olarak, okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile öğretmenlerin okuldaki mutlulukları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the emotional intelligence levels of school principals; To analyze the relationship between school principals' emotional intelligence levels and teachers' happiness at school by measuring teachers' happiness levels at school. In the study,“Information Form”, was used to determine the demographic characteristics of the participants, and“Emotional Intelligence Scale”and“Organizational Happiness Scale”were used to determine their perceptions. The universe of the research consists of 216 school principals and 2653 teachers working in official primary, secondary and secondary education institutions within the borders of Mardin Province Kızıltepe District. The sample of the study consisted of 372 teachers selected by simple random sampling method and 97 school principals with whom these teachers worked. For the analysis of the data obtained, descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, correlation and regression analysis techniques were used. According to the findings obtained as a result of the research, the emotional intelligence level of the school principals was found to be very high compared to their own perceptions. While there is a significant difference between school principals' emotional intelligence levels according to gender, age and managerial experience; There was no significant difference according to the variables of education level, professional seniority and school level. Teachers' organizational happiness levels were found to be high. There was no significant difference between the happiness levels of the teachers according to gender, age, professional seniority, education level and school level. In addition, a positive and moderate relationship was found between school principals' emotional intelligence levels and teachers' happiness at school.