Toplumsal tabakalaşma bağlamında amatör savunma sporcularında sosyal hareketlilik: Kayseri örneği
Social mobility in amateur defense athletes in the context of social stratification: Example of Kayseri
- Tez No: 742015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sport, Social Stratification, Social Mobility, Capital, Habitus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışma, bir tüketim pratiği haline gelen“spor”olgusunun toplumsal tabakalaşmayı nasıl ve ne yönde biçimlendirdiğine odaklanmaktadır. Buradaki amaç; Kayseri özelinde sporun, bulunulan toplumsal tabakadan bir“kaçış”olarak görülmesini amatör olarak bir savunma sporunu icra eden bir sporcu üzerinden anlamaya çalışarak sporcunun toplumsal tabakalaşma sisteminde nasıl bir sosyal hareketlilik gösterdiğini keşfetmeye çalışmaktır. Bu anlama ve keşfetme çabası hem Pierre Bourdieu'nün alan, sermaye ve habitus kavramları dikkate alınarak hem de toplumsal yaşamdan örnekler sunularak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kayseri ilinde bir savunma sporunu amatör olarak icra eden sporcuların sporcu habitusları ve sermayeleri derinlemesine analiz edilmiştir. Bu noktada Muay Thai, Taekwondo, boks ve kick boks savunma sporu branşı ile ilgilenen toplamda 15 kişi ile görüşülmüştür. Kişilerin cinsiyeti ve savunma sporları branşlarının eşit dağılımı göz önüne alınmaksızın bir savunma sporunda faaliyette bulunan sporculara erişebilmek temel kıstas olmuştur. Buradan hareketle 18 yaş üzeri; 4 kadın ve 11 erkek sporcu ve antrenör ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında, Kayseri ilinde amatör olarak bir savunma sporunu icra eden sporcular alt sınıfta sosyalleşmişlerdir. Bu bağlamda sporcular faaliyette bulundukları sporları, elde edecekleri ekonomik sermayeyle toplumsal tabakalarından bir“kaçış”olarak görmektedirler. Ülkemizde savunma sporunun bir sektör haline gelememesinden kaynaklı olarak bu kaçış, spor aracılığıyla elde ettikleri güç ile bağlantılı iş fırsatları olmuştur. Anahtar Kavramlar: Spor, Toplumsal Tabakalaşma, Sosyal Hareketlilik, Sermaye, Habitus
Özet (Çeviri)
The study focuses on how and in what way the phenomenon of“sports”which has become a consumption practice, shapes social stratification. The aim of this to try to understand how sports are seen as an“escape”from the social stratification in Kayseri, through an athlete who practise a defensive sport as an amateur and to try to explore what kind of social mobility the athlete shows in the social stratification system. This understanding and exploration effort has been carried out both by considering Pierre Bourdieu's concepts of field, capital and habitus, and by presenting examples from social life. In the research, the habitus and capital of the athletes who play a defense sport as an amateur in Kayseri were analyzed in depth. At this point, a total of 15 people who are interested in Muay Thai, Taekwondo, boxing and kickboxing sports were interviewed. Regardless of the gender of the people and the equal distribution of the branches of martialarts, reaching the athletes who play a defense sport has been the main criterion. From this point of view, over the age of 18; interviews were held with 4 female and 11 male athletes and trainers. In the light of the data obtained as a result of the study, the athletes who played defense sports as amateurs in Kayseri have been socialized in the lower class. In this context, athletes see the sports they are active in as an“escape”from their social strata through the economic capital they will acquire. Since the defense sport has not become a sector in our country, this escape has been job opportunities for them related to the power they have obtained through sports.