Toplumsal tabakalaşma bağlamında mülteci ailelerde çocukluğun inşası
The construction of childhood in refugee families in the context of social stratification
- Tez No: 859373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Tabakalaşma, Sosyo-ekonomik statü, Toplumsal Sınıf, Çocukluk, Mülteci, Social Stratification, Socio-economic status, Social Class, Childhood, Refugee
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Çalışmada sosyo-ekonomik statü ve toplumsal tabakalaşmanın çocukluğun inşasında etkili bir unsur olduğu araştırma sorusu temelinde, çocukluğun ideolojik ve kültürel bir inşa biçimi olduğu hipoteziyle yola çıkılmıştır. Sosyo-ekonomik statü ve toplumsal sınıf, bu biçimlendirme sürecine etki etmektedir. Toplumsal sınıflar ve statü, ekonomik unsurların belirlediği birer kavram olması nedeniyle çalışmanın temel bağlamını bu alan oluşturmaktadır. Bu bağlamda toplumsal bir alt kültür oluşturan mülteci aileler üzerinde çalışma yapılmıştır. Örenklem grubunu oluşturan mülteci ailelerle görüşmeler yapılmış ve görüşmeler fenomenolojik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bireylerin mültecilik ve çocukluğun inşasına dair gündelik pratikleri ele alınarak, bu bireylerin deneyimleri feneomonolik analiz yönteminin adımları takip edilerek araştırmaya uygun bağlamda ele alınmıştır. Tabakalaşma, toplumsal, siyasi, politik, kültürel ve sembolik eşitsizlikler ya da farklılıklar gibi Marksist ve Hegelyen toplumsal sınıf ve çatışma kuramlarından etkilenmektedir. Çalışmada sosyo-ekonomik statü ile meslek arasındaki ilişkiyi belirlemek için belirli ölçekler kullanılmıştır. Ayrıca, sosyo-ekonomik statü çalışmalarının toplumsal koşullar ve bireyler üzerindeki etkileri incelemiştir. Görüşmeler, mülteci ailelerin sosyoekonomik statüsü, gündelik pratikleri ve iş ilişkileri göz önüne alınarak, Türkiye toplumsal koşulları içinde sosyal ve kültürel uyumları incelelenerek yapılmıştır. Kültürel ve ekonomik olarak uyum sağlamaya çalışan aile yapısının en önemli tezahürü olan çocuk kavramı bu bağlamda önem arz etmektedir. Çocukluğun toplumsallaşma süreci ve bireysel kimliğin oluşum aşaması ile ilişkisi göz önünde bulundurularak, çocukluğun kültürel, toplumsal ve bireysel inşasına nasıl bir etkide bulunduğu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The study started with the hypothesis that childhood is a form of ideological and cultural construction, based on the research question that socio-economic status and social stratification are effective elements in the construction of childhood. Socio-economic status and social class affect this shaping process. Since social classes and status are concepts determined by economic factors, this field constitutes the basic context of the study. In this context, a study was conducted on refugee families that form a social subculture. Interviews were conducted with the refugee families that constitute the sample group and the interviews were analyzed using the phenomenological analysis method. By considering the daily practices of individuals regarding refugee status and the construction of childhood, the experiences of these individuals were discussed in a context appropriate to the research by following the steps of the phenomenological analysis method. Stratification is influenced by Marxist and Hegelian theories of social class and conflict, such as social, political, political, cultural and symbolic inequalities or differences. In the study, certain scales were used to determine the relationship between socio-economic status and occupation. Additionally, he examined the effects of socioeconomic status studies on social conditions and individuals. The interviews were conducted by examining the socioeconomic status of refugee families, their daily practices and business relationships, and their social and cultural adaptation within the social conditions of Turkey. The concept of child, which is the most important manifestation of the family structure trying to adapt culturally and economically, is important in this context. Considering the socialization process of childhood and its relationship with the formation phase of individual identity, its impact on the cultural, social and individual construction of childhood is discussed.