Lomber disk herni ameliyatı olacak hastalarda kaygı, algılanan stres ve COVID-19 korkusunun ameliyat sonrası ağrı düzeyine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of anxiety, perceived stress and fear of COVİD-19 on post-operative pain level in patients WHO will have lumbar disc hernia surgery
  1. Tez No: 742144
  2. Yazar: GÜLŞEN ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK GÜRÇAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, COVID-19 korkusu, kaygı, lomber disk hernisi, stres, Anxiety, COVID-19, lumbar disc herniation, pain, stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu araştırma lomber disk herni ameliyatı olacak hastalarda kaygı, algılanan stres ve COVID-19 korkusunun ameliyat sonrası ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nin Beyin ve Sinir Hastalıkları Kliniklerinde Aralık 2020-Haziran 2022 tarihleri arasında 18-70 yaş aralığındaki 100 hastayla yürütüldü. Araştırmanın verileri Hasta Tanıtım Formu, Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği (AÖKÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), COVID-19 Korkusu Ölçeği (KKÖ) ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (Visual Analog Skala - VAS) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde yüzde değerler, ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, minimum-maksimum değerler, t-testi, ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni testi ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların %45'inin 41-50 yaş aralığında ve %57'sinin erkek olduğu tespit edildi. Hastaların KKÖ puan ortalaması 16.03±3.82 olarak ortalama değerin altında, AÖKÖ puan ortalaması 35.98±4.63 olarak ortalama değerin üzerinde ve ASÖ puan ortalaması 25.80±5.90 olarak ortalama değerde bulundu. Hastaların ameliyat sonrası VAS ağrı puan ortalamasının 5.14±0.80 olduğu belirlendi. Sonuç: Hastaların VAS ağrı puan ortalaması ile AÖKÖ ve ASÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuşken VAS ağrı puan ortalaması ile KKÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the effects of surgery-specific anxiety, perceived stress and fear of COVID-19 on the level of postoperative pain intensity in patients who will undergo lumbar disc herniation surgery. Material and method: The research was carried out with 100 patients aged 18-75 years between December 2020 and June 2022 at Van Regional Training and Research Hospital and Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center Brain and Nerve Diseases Clinics. The data of the study were collected using the Patient Information Form, Anxiety Specific to Surgery Questionnaire (ASSQ), the Perceived Stress Scale (PSS), the COVID-19 Fear Scale (CFS) and the Visual Analog Scale (VAS). Percentage values, mean, standard deviation, skewness and kurtosis coefficients, minimum-maximum values, t-test, ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni test and Pearson correlation test were used in the analysis of the data. Results: It was determined that 45% of the patients were between the ages of 41-50 and 57% were male. The mean score of CFS was 16.03±3.82 below the mean value, the mean score of ASSQ was 35.98±4.63 above the mean value, and the mean score of PSS was 25.80±5.90. It was determined that the mean VAS pain score on the postoperative period of the patients was 5.14±0.80. Conclusion: While a positive correlation was found the mean VAS pain score of the patients and the mean scores of ASSQ and PSS, there was no statistically significant relationship between the mean VAS pain score and the mean score of CFS.