Sanal gerçekliğin spinal anestezi uygulanan hastaların yaşadığı anksiyete, ağrı, fizyolojik parametreler ve postspinal başağrısı üzerine etkisi
The effect of virtual reality on anxiety, PAİN, physiological parameters and postspinal headache experienced BY spinal anesthesia patients
  1. Tez No: 742266
  2. Yazar: MUSTAFA İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KARAMAN ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat, ağrı, anksiyete, fizyolojik parametreler, post spinal baş ağrısı, sanal gerçeklik, spinal anestezi, Surgery, pain, anxiety, physiologicalparameters, post spinal headache, virtual reality, spinal anesthesia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma sanal gerçekliğin spinal anestezi uygulanan hastalarda ağrı, anksiyete, fizyolojik parametreler ve post spinal baş ağrısı üzerine etkisi belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütüldü. Araştırma Hakkari-Şemdinli İlçe Merkezi'nde bulunan Devlet Hastanesinin ameliyathane biriminde gerçekleştirildi. Araştırma Mayıs 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Veriler tanıtıcı bilgi formu, Visual Analog Skalası (VAS), Sözel Kategori Ölçeği (SKÖ), Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (DKÖ) (SAÖ), Ameliyat öncesi ve sonrası oksijen satürasyonunu ve kalp atım hızını kaydetmek için kullanılan“Uygulama Kayıt Formu”kullanılarak toplandı. Bulgular: Grupların baş ve kesi yeri ağrısının VAS ve SKÖ puan ortalamalarının karşılaştırılmasında her iki grubunda baş ağrısı ve kesi yeri ağrısı puan ortalamalarının deney grubu hastalarında daha düşük olduğu belirlendi (p0.05), DKÖ son-test puan ortalamaları arasında deney grubunun düşük olduğu belirlendi (p0.05). Grupların baş dönmesi, bulantı-kusma ve kulak çınlaması durumları arasında deney grubunda sadece 2. saatte bulantı- kusma anlamlı iken (p0.05). Sonuç: Sanal gerçekliğin spinal anestezi uygulanan hastalarda ağrı, anksiyete, post spinal baş ağrısını azaltmada ve ameliyat sonrası dönemde oksijen satürasyon düzeyinin artmasında etkili olduğu belirlendi. Bu nedenle sanal gerçekliğin spinal anestezi ile ameliyat yapılan hastalarda kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the effect of virtual reality on pain, anxiety, physiological parameters and post spinal headache in patients undergoing spinal anesthesia. Material and method: The research was conducted as a randomized controlled experimental study. The research was carried out in the operating room unit of the State Hospital in Hakkari-Şemdinli District Center. The research was conducted between May 2021 and June 2022. Data were collected using the descriptive information form, Visual Analogue Scale (VAS), Verbal Category Scale (SAI), State-Trait Anxiety Inventory (SAI),“Application Registration Form”used to record pre- and postoperative oxygen saturation and heart rate. gathered. Results: When comparing the VAS and SCS mean scores of the groups for head and incision site pain, it was determined that the mean scores of headache and incision site pain in both groups were significantly lower in the patients in the experimental group (p0.05), it was determined that the experimental group was significantly lower between the DQ posttest mean scores (p0.05). While nausea-vomiting was significant in the experimental group only in the 2nd hour (p0.05). Conclusion: It was determined that virtual reality was effective in reducing pain, anxiety, post spinal headache and increasing the oxygen saturation level in the postoperative period in patients who underwent spinal anesthesia. For this reason, it is recommended to use virtual reality in patients who underwent surgery with spinal anesthesia.