Psikolojik danışman adaylarında psikolojik sağlamlık, bilişsel esneklik ve öz şefkat durumlarının incelenmesi
Investigation of psychological resilience, cognitive flexibility and self-compassion in psychological counselor candidates
  1. Tez No: 742463
  2. Yazar: EZGİ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Bilişsel Esneklik, Öz Şefkat, Psikolojik Danışman Adayları, Psychological Resilience, Cognitive Flexibility, Self Compassion, Psychological Counselor Candidates
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmanın amacı psikolojik danışman adaylarının psikolojik sağlamlık, bilişsel esneklik ve öz şefkat durumlarını incelemektir. Araştırma grubu Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde öğrenim görmekte olan 286 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri, Öz-Anlayış Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Spearman Sıra Farkları Korelasyon Analizi, Mann Whitney U-testi ve Kruskal Wallis H-testi kullanılmıştır. Analizlere göre psikolojik danışman adaylarının psikolojik sağlamlık ve bilişsel esneklik puanları ile psikolojik sağlamlık ve öz şefkat puanları aralarında pozitif yönde anlamlı düzeyde birer ilişkinin olduğu görülmüştür. Psikolojik danışman adaylarının psikolojik sağlamlık puanlarının cinsiyet, ebeveyn birliktelik durumu, sosyal destek algısı değişkenleri açısından anlamlı düzeyde bir farklılık gösterdiği, bilişsel esneklik puanlarının, yaşamda karar alma biçimi değişkeni açısından anlamlı düzeyde bir farklılık gösterdiği fakat yıllık okunan kitap sayısı değişkenleri açısından anlamlı düzeyde bir farklılık göstermediği ve öz şefkat puanlarının cinsiyet, algılanan anne tutumu, algılanan baba tutumu, empati yapma durumu, yaşamda karar alma biçimi değişkenleri açısından anlamlı düzeyde bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine psychological resilience, cognitive flexibility and self-compassion status of counselor candidates. The research group consists of a total of 286 students studying in the Department of Psychological Counseling and Guidance in the Kafkas University Dede Korkut Education Faculty. Adult Resilience Scale, Cognitive Flexibility Inventory, Self-Compassion Scale and Personal Information Form were used in the study. Spearman Rank Correlation Analysis, Mann Whitney U-test and Kruskal Wallis H-test were used in the analysis of the data. According to analysis, it was seen that there was a positive and significant relationship between the psychological resilience and cognitive flexibility scores of the counselor candidates, and the resilience and self-compassion scores. Counselor candidates' psychological resilience scores showed a significant difference in terms of gender, parental togetherness, perception of social support, cognitive flexibility scores show a significant difference in terms of decision-making style in life variable, but there is no significant difference in terms of gender, number of books read annually and it was determined that self-compassion scores did not show a significant difference in terms of gender, perceived maternal attitude, perceived father attitude, empathizing status, and decision-making style in life variables.