Aydın dağları karayosunları florası
The bryophte flora of Aydın mountain
  1. Tez No: 742558
  2. Yazar: GÖZDE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KIRMACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın Dağları, Batı Anadolu, Boynuzluotlar, Ciğerotları, Karayosunları, Yapraklı Karayosunları, Aydın Mountains, Bryophytes, Hornworts, Liverworts, Mosses, West Anatolia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aydın Dağları karayosunları florasının ortaya çıkarılması adına planlanmış ve tamamlanmıştır. Karayosunları Yapraklı Karayosunları, Ciğerotları ve Boynuzluotlar olmak üzere birbirleri ile yakın ilişkili üç grup için kullanılan ortak bir tanımdır. Grup üzerine gerçekleştirilen floristik çalışmalar bitki biyoçeşitliliğimizin anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Materyal Yöntem: Çalışma materyalini 2018-2022 yılları arasında, farklı vejetasyon dönemlerinde ziyaret edilen 182 lokaliteden toplanan karayosunları oluşturmuştur. Bulgular: Çalışma sonucunda, 51 familya ve 101 cinse ait 251 takson belirlenmiştir. Bunlar, Yapraklı Karayosunlarında (Bryophyta) 28 familya ve 75 cinse ait 200 takson, Ciğerotlarında (Marchantiophyta) 22 familya ve 25 cinse ait 50 takson ve Boynuzluotlarda (Anthocerotophyta) 1 familya ve 1 cinse ait 1 takson olarak karşımıza çıkmaktadır. Grimmia torquata Hornsch. in Grev. Türkiye'den ilk kez, Acaulon mediterraneum Limpr. ve Tortula acaulon var. marginata (Herrnst. & Heyn) R. H. Zander ikinci kez kayıt edilmiştir. Ciğerotlarından Riccia, 17 taksonla araştırma alanından belirlenen tüm ciğerotu taksonları (50) arasında en fazla taksonla temsil edilen cinstir. Tortula (13), Grimmia (12 takson), Didymodon (11 takson) Syntrichia (11 takson), Orthotrichum (8 takson), Lewinskya (7 takson) ve Fissidens (6 takson) en zengin temsil oranına sahip Yapraklı Karayosunu cinsleridir. Sonuç: Batı Anadolu'nun karayosunları açısından bilinmeyen büyük bir kısmının tamamlandığı bu çalışma, konu üzerine çalışan araştırıcılara yol gösterici olmasının yanında, yazılması planlanan Türkiye Karayosunları Florası için hazır veri sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned and completed in order to reveal the moss flora of Aydın Mountains. Bryophyta is a common name for three closely related groups: leafy mosses, liverworts, and hornworts. Floristic studies carried out on the group are important in terms of understanding our plant biodiversity. Material and Metods: 251 taxa belonging to 51 families and 101 genera were found by identifying bryophyte specimens collected from 182 station at different habitat and different vegetation period between 2018 and 2022. Results: Bryophyta, 200 taxa belonging to 28 families and 75 genera, Marchantiophyta, 50 taxa belonging to 22 families and 25 genera and Anthocerotophyta, 1 taxon belonging to 1 family and 1 genus are represented. In addition, different habitats in Aydın Mountains and bryophytes representing these habitats were determined. Grimmia torquata Hornsch. in Grev. have been recorded for the first time from Turkey. Acaulon mediterraneum Limpr. ve Tortula acaulon var. marginata (Herrnst. & Heyn) R.H.Zander have been recorded for the second time as well. Among 50 Liverwort taxa, Riccia was determined as the richest genus with 17 taxa. Tortula (13 taxa), Grimmia (12 taxa), Didymodon (11 taxa) Syntrichia (11 taxa), Orthotrichum (8 taxa), Lewinskya (7 taxa) and Fissidens (6 taxa) are the leafy moss genera with the richest representation. Conclusion: This study, in which a large part of Western Anatolia, unknown in terms of bryophytes was completed; In addition to being a guide for researchers working on the subject, it will provide ready data for the Moss Flora of Turkey, which is planned to be written.