Helal medikal turizmin Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir çalışma
A study on the applicability of halal medical tourism in Türkiye
  1. Tez No: 742611
  2. Yazar: AYŞE İSPİRLİ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, medikal turizm, helal medikal turizm, Müslüman dostu hastane, Health tourism, medical tourism, halal medical tourism, Muslim friendly hospital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Son yıllarda artan ve gittikçe geniş bir uygulama alanı olan medikal turizm bireyin sağlık hizmeti almak amacıyla başka bir ülkeye seyahat etmesidir. Helal medikal turizm ise Müslüman sağlık turistleri tarafından, bu süreçte gittikleri ülkelerde seyahat sürecinden başlayarak tedavi süreci ve eve dönüşe kadar tüm aşamalarda, İslâmi hassasiyetlerle sunulan hizmetlerin satın alınmasıdır. Helal medikal turizmin tedavi süreci kısmında yer alan Müslüman dostu hastaneler ise İslâmi hassasiyetlere göre otelcilik, sağlık bakım hizmetleri ve manevi destek sunan sağlık hizmet sunucularıdır. Bu araştırmanın amacı helal medikal turizme dair bir kavramsal çerçeve çizmek ve helal medikal turizmin Türkiye'de uygulanabilirliğini değerlendirmektedir. Bu kapsamda hizmet verecek hastanelerin nasıl olması gerektiği, Türkiye'nin avantaj ve dezavantajları, süreçteki paydaşları ve devletin bu konuda neler yapabileceğin çalışma grubunun görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak fenomenoloji deseniyle helal medikal turizmin Türkiye'de uygulanabilirliği 22 derinlemesine görüşme ile değerlendirilmiştir. Görüşmeler neticesinde 266 sayfalık veri elde edilmiş olup, veriler tematik kodlama yoluyla çözümlenmiştir. Görüşmeciler maksimum çeşitlendirme ve kartopu örnekleme yöntemleriyle belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları; helal medikal turizmin çağrıştırıcıları, Müslüman dostu hastane modeli, Türkiye'nin helal medikal turizmdeki avantajları, dezavantajları, helal medikal turizmde sektör paydaşları ve helal medikal turizmde devletin üzerine düşen görevler olmak üzere altı ana tema olarak ortaya çıkmış ve bu ana temalar etrafında 28 alt tema tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda helal medikal turizm konusunda akreditasyon altyapısının hazırlanması ve helal kavramının mevzuatta karşılığı olması gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Yine sektörel iş birliğinin artırılması, yerli ve milli üretimin artırılması ve devletin bu hizmete yönelik teşvik edici stratejiler belirlemesi gerekliliği diğer öne çıkan sonuçlardır. Türkiye'nin pazara girmesi durumunda halihazırda Müslüman yoğun bir nüfusa sahip olması, Müslüman ülkeler içerisindeki konumu ve siyasi iklimi süreci kolaylaştırıcı faktörler olarak görülürken; toplumsal yaşamda zayıflayan helal algısı ve Müslümanca yaşam olguları hizmetin ilerisi ve Türkiye'nin helal medikal turizm için ileriye dönük Müslüman ülke imajına zarar verici bir durum olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Medical tourism which is increasing and widening its operation area in last couple of years, is an individual's travel to another country with the aim of getting healthcare services. As for the halal medical tourism, it is the purchase of healthcare services in compliance with the Islamic values offered to Muslim health tourists in the countries they visit, from the beginning of their travel to the treatment and returning home. Each stage of the individual's transportation, accommodation services and treatment process is organized accordingly. Muslim-friendly hospitals, which are part of the treatment process of halal medical tourism, are the healthcare service providers offering hotel management, health care and spiritual support fitting in Islamic values. The aim of this study is to draw a conceptual frame to halal medical tourism and evaluate the applicability of the it in Turkey. It has been examined according to the working group's views that how the hospital to serve working in this scope should be, the advantages and the disadvantages of Turkey, its stakeholders in the process and what the state can do in this regard. In the study, the applicability of medical tourism in Turkey has been evaluated according to the 22 in-depth interviews by using qualitative research model via phenomenology method. As a result of the interviews, 266 pages of data were obtained and the data was analyzed through thematic codification. Interviewees were determined via maximum diversification and the snowball sampling methods. Findings of the research are as follows; 28 sub-themes have been identified around six main themes: the reminders of halal medical tourism, the Muslim-friendly hospital model, Turkey's advantages and disadvantages in halal medical tourism, sector stakeholders and the duties of the state regarding halal medical tourism. As a result of the study, the necessity of preparing the accreditation infrastructure for halal medical tourism and the necessity of the concept of halal in the legislation come to the forefront. Again, the necessity of enhancing sectoral cooperation, increasing domestic and national production, and the need for the government to determine promotive strategies for this service are other prominent results. On the condition that Turkey enters the market, the fact that it already has a dense Muslim population, its position in Muslim countries and its political climate are seen as facilitating factors; The weakening of halal perception in social life and the phenomenon of Muslim life have been interpreted as a situation that harms the future of service and Turkey's prospective Muslim country image for halal medical tourism.