Patriarchy in Virginia Woolf's selected works: A Room of One's Own and Jacob's Room
Virginia Woolf'un seçilmiş eserlerinde ataerkil: A Room of One's Own (Kendine Ait Bir Oda) ve Jacob's Room (Jacob'ın Odası)
  1. Tez No: 742610
  2. Yazar: SARMAD SAAD MOHAMMED ALİ SULAİMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Virginia Woolf, Ataerkillik, Jacob's Room (Jacob'ın Odası), A Room of One's Own (Kendine Ait Bir Oda), Virginia Woolf, Patriarchy, Jacob's Room, A Room of One's Own
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında Virginia Woolf'un A Room of One's Own (Kendine Ait Bir Oda) ve Jacob's Room (Jacob'ın Odası) adlı edebi eserlerinde ele aldığı ataerkil özelliklerin örneklerle anlatılması amaçlanmaktadır. Ataerkillik toplumun erkekler ve erkeklik kavramlarına göre şekillendirildiği ve kadınların da erkeklere boyun eğmeleri ve itaat etmeleri beklentisiyle ikinci plana atıldığı eski bir sosyal olgudur. Ancak, ataerkil toplumlardaki tek kurban kadınlar değildir, bazen erkekler de onları savaşlara katılmaya ve muharebe meydanlarında üstünlük ve kahramanlık sergilemeye zorlayan boğucu ataerkil rollerin kurbanı olur. Woolf yazarlığa başladığında, kalemini geniş bir yelpazedeki ataerkil kavramlarla mücadeleye etmeye ve onların yanlışlığını göstermeye adadı. Woolf, A Room of One's Own (Kendine Ait Bir Oda) adlı eserinde, kadınların yazmaya başladıklarında yüzleştikleri mücadele ve sorunlara ışık tutar. Woolf kadınların her zaman erkeklere göre daha az üretken, daha az akıllı ve daha beceriksiz olmakla suçlandığını ortaya koyar. Bununla beraber, bu yanlış düşünceye karşı koyarak kadınların yüksek öğretim merkezleri olan okullara ve üniversitelere girmekten mahrum bırakılmakla kalmayıp anlamlı işler yapmaktan da uzak tutulduğu gerçeğini vurgular. Tanınmış okul ve üniversitelerdeki topluluğun son derece ataerkil yapıda olması sebebiyle diploma alabilen kadınların sayısı da birkaç taneden fazla olmamıştır. Bu konu Woolf'un Jacob's Room (Jacob'ın Odası) adlı eserinde de anlatılmaktadır. Bu romanın merkezinde genç bir adamın yaşamı ve Jacob'ın romandaki olaylar sırasında karşılaştığı kadınlar vardır. Bu kurgu da Woolf'a savaşa saldırmak ve çoğu zaman abartılan kahramanlık ve şehitlik kavramlarıyla mücadele etmek için alan yaratmıştır. Woolf genel olarak ataerkil toplumda erkeklerin üstünlüğü adına birçok insan hakkının ihlal edildiğinin farkındadır. Bu tez çalışmasında Woolf'un ataerkillikteki gizli tuzakları göstermek için bu konuyu ele aldığı ve bunun sakıncalarından yola çıkarak kadınların ancak cinsiyet eşitliğinin ve hoşgörünün egemen olduğu bir dünyada kendini gösterebilecek, gizli potansiyeline ışık tuttuğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to illustrate the patriarchal aspects that Virginia Woolf discusses in her literary works, A Room of One's Own and Jacob's Room. Patriarchy is an old social phenomenon in which a society is structured according to the notions of men and manhood, while women are relegated to a secondary place and expected to be submissive and obedient to men. However, women are not the only victims in patriarchal societies, men themselves sometimes fall victim to the stifling patriarchal rules that force men to go to war and manifest superiority and heroism on battlefields. When Woolf began writing, she dedicated her pen to attack the wide range of patriarchal concepts and show their fallacies. In her book, A Room of One's Own, Woolf highlights the struggles and problems that face women once they start writing. Woolf shows that women have always been accused of being less productive, less intelligent, and less capable than men. Nevertheless, she defies this erroneous idea by emphasising the fact that women were virtually banned from accessing centres of higher education schools and colleges as they were also denied from taking up meaningful work. The overly patriarchal society of established colleges and universities lead to few women being able to actually pursue a degree. This point is also discussed in Woolf's Jacob's Room. The novel focuses primarily on a young man's life and the women that Jacob encounters during the events within the novel. This plot gives Woolf a stage from which to attack war and the often embellished notions of heroism and martyrdom. As a theme, Woolf does consider that the patriarchal society violates many human rights in the name of male superiority. The thesis argues that Woolf's portrayal of patriarchy demonstrates its pitfalls and uses its drawbacks to shed light on women's hidden potential, that it could only be fully realised in a world of gender equality and tolerance.