Endometrium karsinomlu hastalarda survivin gen ekspresyonunun sağkalım ve cerrahi prognostik faktörler ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of survivin gene expression with survival and surgical prognostic factors in patients with endometrial carcinoma
  1. Tez No: 742620
  2. Yazar: RIFAT TANER AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI GÖKHAN TULUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Survivin, Endometrium karsinomu, Sağkalım oranları, Survivin, endometrial carcinoma, survival rates
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET AKSOY Rıfat Taner, Endometrium karsinomlu hastalarda survivin gen ekspresyonunun sağkalım ve cerrahi prognostik faktörler ile ilişkisinin incelenmesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Tezi, Ankara 2013. Amaç: Endometrium karsinomlu hastalarda survivin gen ekspresyonunun sağkalım ve cerrahi prognostik faktörler ile ilişkisinin incelenmesi. Hastalar ve yöntem: Bu çalışmada, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji kliniğinde 2003-2011 yılları arasında, endometriyum karsinomu nedeniyle operasyon uygulanmış 62 olgu yer almaktadır. Bu olgulara ait kayıtlar taranarak klinik ve cerrahi prognostik faktörler incelendi. Her olgu için tümörü en iyi örnekleyen dokuya ait; %10'luk formalinde fikse, parafine gömülü bir blok seçilerek 5 mikron kalınlığında kesitler alındı. Kesitlerde standart streptavidin-biotin immunperoksidaz metodu ile survivin (1:100, Diagnostic Bio Systems, ABD) primer antikorları uygulanarak sitoplazmik ve nükleer immunoreaktiviteleri incelendi. Elde edilen veriler ışığında survivin ekspresyonları ile tanımlanmış prognostik faktörler ve sağkalım arasındaki ilişkinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bulgular: Olgularda yaş, beden kitle indeksi, preoperatif hemoglobin, platellet ve CA125 düzeyleri, evre, grade, lenf nodu metastaz durumu, pelvik ya da paraaortik lenf nodu metastaz durumu, metastatik lenf nodu sayısı (total, paraaortik ve pelvik), myometrial invazyon, serozal invazyon, sitoloji sonucu, lenfovasküler alan invazyonu, adneksiyal tutulum, intraabdominal metastaz varlığı, ilk tanıda asid varlığı, omentum tutulumu, olguların adjuvan tedavi uygulanması, rekürrens varlığı ve eksitus görülmesi gibi veriler ile survivin için saptanan sitoplazmik ve nükleer indeksler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır ( p>0,05) . Olgulardaki yaş, grade, cerrahi öncesi hemoglobin, platellet ve CA125 düzeyleri, adneksiyal tutulum olması, myometrial invazyon seviyesi ile total ve hastalıksız sağkalım arasındaki ilişki incelendiğinde sonuçlar istatistiksel olarak anlamsızdı (p>0,05). İleri evre, lenf nodu metastazı varlığı (pelvik, paraaortik, pelvik ve paraaortik), serozal tutulum, sitoloji pozitifliği, lenfovasküler alan invazyonu, intraabdominal metastaz varlığı, omentum tutulumu, ilk tanıda asid varlığı ile total sağkalım ve hastalıksız sağkalım arasındaki ilişki incelendiğinde ortaya çıkan sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıydı ve total ve hastalıksız sağkalımı olumsuz yönde etkilemişti (p0,05). Sonuç: Literatür incelendiğinde bir çok kanser tipinde prognozun öngörülebilmesi için yapılan çok sayıda çalışma dikkati çekmektedir. Genel kabul gören prognostik faktörlerin yanısıra karsinogenez yolaklarında işlev yapan ve prognoza direk etki eden faktörlerin tespitinin hastaların tedavi yönetimlerinin belirlenmesinde önemli kolaylıklar sağlayacağı umut edilmektedir. Survivin apopitozis inhibitör protein ailesinin bir üyesidir. Karsinogenezdeki rolü çeşitli kanser tiplerinde yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Yine yapılan bir çok çalışmada survivinin prognostik bir faktör olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Çalışmamızda sitoplazmik ve nükleer survivin ekspresyon oranları ile belirlenmiş prognostik faktörler ve total yada hastalıksız sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AKSOY Rıfat Taner, Examination of the relationship of survivin gene expression with survival and surgical prognostic factors in patients with endometrial carcinoma, T.C. Ministry of Health Etlik Zübeyde Hanim Women's Health Training and Research Hospital, Gynecology Thesis, Ankara 2013. Objective: To examine the relationship of survivin gene expression with survival and surgical prognostic factors in patients with endometrial carcinoma. Patients and method: In this study, 62 cases were included which were applied to Etlik Zübeyde Hanim Women's Health Training and Research Hospital in the division of Gynecologic Oncology between the years 2003-2011 and operated because of endometrial carcinoma. Clinical and surgical prognostic factors of these patients were examined by scanning of the hospital records. For each case the best of the tumor tissue obtained and fixed in 10% formalin and 5 micron thick sections taken from paraffin-embedded block. Sections studied with the standard streptavidin-biotin immunoperoxidase method (1:100, Bio Diagnostic Systems, USA) and primary antibodies survivin were detected by cytoplasmic and nuclear immunoreactivities. The data obtained by this method is used to identify the relationship between survivin expression and survival and previously determined prognostic factors. Results: The mean age, body mass index, preoperative hemoglobin, platellet and CA125 levels, stage, grade, lymph node metastasis , pelvic or para-aortic lymph node metastasis status, number of metastatic lymph nodes (total, para-aortic and pelvic), depth of myometrial invasion, serosal invasion, cytology result, lymphovascular invasion, adnexial involvement, the presence of intra-abdominal metastases, the presence of accite in the first diagnosis, omental involvement, adjuvant treatment, recurrence of the disease, exitus is not correlated with the levels of the survivin and there is no statistically significant difference with the survivin indexes obtained from the levels of cytoplasmic survivin or nuclear survivin (p> 0.05). The relationship of the cases as age, grade, preoperative hemoglobin, platellet and CA125 levels, adnexal involvement, myometrial invasion, total and disease-free survival results were not statistically significant (p> 0.05). ). There was corelation between advanced stage, presence of lymph node metastasis (pelvic, paraaortic, pelvic and para-aortic), serosal involvement, cytology positivity, lymphovascular invasion, intra-abdominal metastases, omental involvement, the presence of accide in the first diagnosis with the overall survival and disease-free survival; the results were statistically significant (p 0.05). Conclusion: In the literature, for the many types of cancer numerous studies have been done in order to predict the prognosis. As well as the generally accepted prognostic factors; the direct determination of the factors that are acting in carcinogenesis pathways; function and affecting the prognosis of patients hoped to be most important determinants of the treatment. Survivin is a member of apoptosis inhibitor protein family. Role in carcinogenesis have been revealed in the studies with various types of cancer. İn many studies survivin is suggested to be used as a prognostic factor In our study; there is no correlation between the cytoplasmic and nuclear survivin expression and overall or disease-free survival rates and prognostic factors identified before and it is not statistically significant (p> 0.05).