Yoğun bakım hemşirelerinin hasta transferine ilişkin düşünce ve deneyimleri
Thoughts and experiences of intensive care nurses about patient transfer
  1. Tez No: 742725
  2. Yazar: FERİDE TERZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEL VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kritik hasta transferi, Yoğun bakım üniteleri, Yoğun bakım, Nursing, Critical patient transfer, Intensive care units, Intensive care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin hasta transferine ilişkin düşünce ve deneyimlerinin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan çalışma nitel araştırma tasarımlarından birisi olan fenomelojik olarak yapıldı. Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 18 yoğun bakım hemşiresi ile yapıldı. Çalışmanın verileri Ağustos - Eylül 2021 tarihleri arasında toplandı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve %5 hata payı ile çalışmaya katılmaya gönüllü olan 18 hasta çalışmanın örneklemini oluşturdu. Hemşirelere ilişkin bilgiler; hemşirelerinin tanıtıcı bilgi formu ve yoğun bakım hemşirelerinin hasta transferine ilişkin düşünce ve deneyimlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından literatürden yararlanarak geliştirilen görüşme formu ile birebir derinlemesine yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplandı. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde, içerik analizi yöntemi kullanıldı. Araştırmanın bulguları sayı, yüzdelik ve temalar olarak verildi. Çalışmaya katılan yoğun bakım hemşirelere göre; transfer öncesi hastanın nakil edileceği birimlerle haber verilmeli ve eksiksiz iletişim kurulmalıdır. Hastanın transfer kararı verilmeden, hasta takip edildiği birimden ayrılmadan önce hastaya eşlik edecek malzeme ekipmanların işlevi, çalışabilirliği, şarj ömürlerine dikkat edilmelidir. Transfer öncesi doğru yapılmış protokoller, iletişim, dökümantasyon ve uygun malzeme seçimi ile hastaların transferi zamanı birçok sorunların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out phenomenologically, which is one of the qualitative research designs of the study, which was prepared to evaluate the thoughts and experiences of intensive care nurses regarding patient transfer. This study was conducted with 18 intensive care nurses in Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital. The data of the study were collected between August and September 2021. The sample of the study consisted of 18 patients who met the inclusion criteria and volunteered to participate in the study with a 5% margin of error. Information on nurses; Introductory information form of nurses and intensive care nurses' thoughts and experiences about patient transfer were collected through an interview form developed by the researcher using the literature, and a one-to-one in-depth structured interview method. Content analysis method was used in the analysis of the data obtained from the research.The findings of the research were given as numbers, percentages and themes. According to the intensive care nurses participating in the study; Before the transfer, the units to which the patient will be transferred should be notified and full communication should be established. Before the transfer decision of the patient is made, before the patient leaves the unit where he is followed, the function, operability and charge life of the material equipment that will accompany the patient should be considered. With the right protocols, communication, documentation and selection of appropriate materials before the transfer, many problems can be avoided during the transfer of patients.