Otomotiv sektöründe muayene ve kontrol uygulamaları yapılabilirlik analizi
Automotive inspection, vehicle inspection, traffic safety
  1. Tez No: 742745
  2. Yazar: BEKİR SIDDIK KÖYLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYRAKÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Trafik, Ulaşım, Engineering Sciences, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv Muayene, Araç Muayene, Trafik Güvenliği, Araç Kontrol, Automotive Inspection, Vehicle Inspection, Traffic Safety, Vehicle Control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE MUAYENE VE KONTROL UYGULAMALARI İÇİN YAPILABİLİRLİK ANALİZİ Bekir Sıddık KÖYLÜ Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin BAYRAKÇEKEN Trafik kazaları bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, tüm Dünyada, her yıl ortalama 1 milyon 350 bin kişi hayatını kaybetmekte, yaklaşık olarak 78 milyon insan yaralanmakta ve sosyoekonomik kayıplar yüksek mertebede gerçekleşmektedir. Daha güvenli karayolu trafiği için, trafik güvenliği konusunda yürütülen tüm hizmetlerin sürekli, etkili, kurumsal sorumlulukların bilincinde, düzenli, uyum içerisinde ve güvenli sistem yaklaşımı çerçevesinde sunulması gerektiği ifade edilmektedir. Toplumsal hayatın günümüzde hareketlilik temeline dayanmasından hareketle, karayolu ulaşımı hayatımızın merkezinde olup, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olup trafik güvenliği, günümüz dünyasında insan hayatını tehdit eden küresel bir sorun haline gelmiştir. İnsanın en kıymetli hazinesi olan can güvenliğinin korunması, trafik güvenliğine ilişkin atılacak her adımda temel prensip olarak yer almaktadır. Bu araştırmada, Küresel güvenlik sorununun çözümlenmesi gerekliliklerinden birisi olarak, araç muayene ve kontrol faaliyetlerinin, imalattan sonraki süreçlerde, yapılabilirlik analizinin ortaya koyulması ele alınmıştır. Otomotiv mevzuatı, teknik veriler ve istatistiki çalışmalardan faydalanılarak; yatırım, personel ihtiyacı, sistem sürdürülebilirliği hesaplamaları ile örnek uygulamaların analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerde ülkelerin demografik özellikleri ve teknolojik gelişim seviyeleri dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmaktadır. Otomotiv sektöründe muayene ve kontrol faaliyetleri ile ilgili personel, bina, cihaz, yazılım, kalite yönetim sistemi uygulamalarının birlikte ve birbiri ile etkileşimleri değerlendirilerek sistem kurgulanmıştır. Tez çalışmasında, araç kontrol ve muayene sistemine ihtiyacı olan hedef ülke yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) özelinde veriler işlenerek, mevzuat ile birlikte, ülkeye özel kriterler de dikkate alınmıştır. Çalışmanın sonucunda, otomotiv sektöründe muayene ve kontrol faaliyetleri ile ilgili personel, bina, cihaz, yazılım, kalite yönetim sistemi uygulamaları, yatırım verileri ve altyapının tanımlanması ile trafik ve taşıt güvenliğinin arttırılmasına yönelik, uygulanabilir, sürdürülebilir örnek bir model ortaya koyulmuştur. 2022, xii + 118 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis FEASIBILITY ANALYSIS FOR INSPECTION AND CONTROL APPLICATIONS IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY Bekir Sıddık KÖYLÜ Afyon Kocatepe University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Automotive Engineering Supervisor: Prof. Hüseyin BAYRAKÇEKEN In this research, traffic accidents are defined as a public health problem. According to the data of the World Health Organization, an average of 1 million 350 thousand people lose their lives every year, approximately 78 million people are injured and socioeconomic losses occur at a high level all over the World. For safer road traffic, all traffic safety services should be provided continuously, effectively, aware of corporate responsibilities, in a regular, harmonious and safe system approach. Based on the fact that social life is based on mobility today, road transportation is at the center of our lives and is an indispensable part of daily life. Also from this perspective, traffic safety has unfortunately become a global problem that threatens human life in today's world. The protection of the safety of lifes, which is the most precious treasure of human beings, takes place as the basic principle in every step to be taken regarding traffic safety. As one of the requirements for solving this global problem, it can be stated as the aim of this thesis to reveal the feasibility analysis of vehicle inspection and control activities, in the processes after manufacturing. By taking advantage of automotive legislation, technical data and statistical studies; Investment, personnel need, system sustainability calculations and sample applications were analyzed. In the analyzes made, evaluations were made by considering the demographic characteristics and technological development levels of the countries. The system was designed by evaluating the interactions of personnel, buildings, devices, software, quality management system applications related to inspection and control activities in the automotive sector. In this thesis, for the target country that needs a vehicle control and inspection system (by processing the data specific to the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC)), other country-specific criteria were taken into account along with the legislation. As a result of the study, a viable and sustainable model for increasing traffic and vehicle safety has been presented by defining personnel, buildings, devices, software, quality management system applications, investment data and infrastructure related to inspection and control activities in the automotive sector. 2022, xii + 118 pages