İşgören algılarına göre yöneticilerin duygusal okuryazarlık düzeylerinin işgören performansını yordama gücü
Emotional literacy power of managers to predict employee according to employee perceptions
  1. Tez No: 742744
  2. Yazar: EVREN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM KÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Yönetici, Duygusal Okuryazarlık, İşgören Performansı, Emotion, Manager, Emotional Literacy, Job Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, Bursa ilinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren işgörenler örneklem alınarak işgörenlerin algılarına göre yöneticilerin duygusal okuryazarlık düzeylerinin, işgören performansını yordama gücü incelenmiş ve söz konusu değişkenlerin cinsiyet, yaş, toplam çalışma süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu bağlamda nicel araştırma için Bursa ilinde faaliyet gösteren 4 farklı işletmeden 218'i kadın 182'ü erkek 403 işgörene ulaşılmıştır. Katılımcılardan; Demografik Bilgi Formu, Duygusal Okuryazarlık Ölçeği (DOÖ), Goodman ve Svyantek tarafından geliştirilen ve 25 madden oluşan İş Performans Ölçeği yardımıyla gerekli veriler toplanmıştır. Verilerin analizi içinse IBM SPSS Statistics 26.0 adlı bilgisayar destekli istatistiksel veri analizi programı kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda katılımcıların duygusal okuryazarlık ve iş performansı düzeylerinin yüksek olduğu, duygusal okuryazarlık ve iş performansı düzeylerinde cinsiyet kırılımında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaş kırılımına göre, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır. Çalışma sürelerine göre bakıldığında sadece alt boyutlardan biri olan duygusal farkındalık düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu, duygusal okuryazarlığın alt boyutları olan öz-düzenleme, duygusal farkındalık ve sosyal beceri ile iş performansı arasındaki ilişkide tüm alt boyutların iş performansı ile pozitif ve anlamlı bir ilişki içinde olduğu anlaşılmıştır. Bu doğrultuda araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular literatür doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, sample is employees operating in the textile sector in Bursa and the predictive power of the emotional literacy levels of the managers according to the perceptions of the employees are examined and it is investigated whether the variables in question differ according to gender, age breakdown, and total working time. In this context, a total of 218 female and 182 male employees were reached from 4 different businesses operating in Bursa for quantitative research, and 403 of them participated in the study. From the participants; necessary data were collected with the help of the Demographic Information Form, the Emotional Literacy Scale (ELS), and the 25 item Job Performance Scale developed by Goodman and Svyantek. For the analysis of the obtained data, computer aided statistical data analysis program named IBM SPSS Statistics 26.0 was used. As a result of the statistical analyzes, it was concluded that the emotional literacy and job performance levels of the participants were high, and there were significant differences in the emotional literacy and job performance levels in terms of gender breakdown. It was understood that there was no statistically significant difference according to age breakdown. Considering the working hours, it was understood that there was a significant difference in emotional awareness levels, which is only one of the sub-dimensions, and that all sub-dimensions were in a positive and significant relationship with job performance in the relationship between self-regulation, emotional awareness and social skills, which are the sub-dimensions of emotional literacy, and job performance. The findings obtained from the research results were discussed in line with the literature.