Osmanlıcılık sonrası Türkçülük akımının Atatürk Döneminde Türkiye'nin iç siyasal gelişmelerine etkileri
The effects of the Turkism movement after Ottomanism on the domestic political developments of Turkey in the period of Ataturk
- Tez No: 742758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY GÜÇLÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Güneş Dil Teorisi, Türk Tarih Tezi, Türkçülük Akımı, Sun Language Theory, Turkish History Thesis, Turkism Movement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türkçülük, Türklüğün tarihi seyrinde fikri bir hareketten başlayarak vatanın müdafaa aşamasında, düşünceden akıma dönüşen bir anlayış olmuştur. Daha çok devletin işgalini önlemeye yönelik bir proje olarak ortaya çıkan bu hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nda birinci kuşak Türkçüler olan Ziya Gökalp ve Yusuf Akçura gibi düşünürlerin fikirlerinde de başat bir aktör olmuştur. II. Meşrutiyet dönemine damgasını vuran İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin de savunucusu rolünü üstlendiği bir akım olmuştur. Milli Mücadele döneminde ise mücadelenin ateşini körükleyen ve mücadeleye ilham veren bir anlayış olmuştur. Bu anlayış, Kurtuluş Savaşı'nın başkumandanı Atatürk'ün de siyasi ve askeri hareketlerinin temelini oluşturmuştur. Milli Mücadele'nin kazanılmasında itici bir güç ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da temel bir taşı olmuştur. Türkçülük, Genç Cumhuriyet döneminde kurulan derneklerin ve ocakların oluşum gayesini oluşturmuş, Türklüğün derin mazisini gün yüzüne çıkarmak üzere ortaya atılan tezlerin ve teorilerin de ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışma da, Osmanlıcılık sonrası Türkçülük Akımının Atatürk döneminde Türkiye'nin iç siyasal gelişmelerine etkileri, etno-sembolizm kuram üzerinden açıklanmaya çalışılmış, bu minvalde kurulan kurumların, kuruluşların ve oluşumların kuram ile ilintisi hipotez çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkism has been a tendency to defend the homeland from an intellectual movement in the historical course of Turkishness, and an understanding transformed from thought. Emerging in a project to prevent its invasion as more of a tool, it is also a dominant actor in the ideas of first generation Turkists in the Ottoman Empire, such as Ziya Gökalp and Yusuf Akçura. II. There was a movement in which he assumed the role of defender of the Committee of Union and Progress, which left its mark on the Second Constitutional Era. It has been an understanding that fueled the fire of the cause and inspired discussion in the national struggle. This understanding formed the head of the political and military movements of Atatürk, who was the commander of the War of Independence. It is a driving force in the victory of the National Struggle and a cornerstone of the Republic of Turkey. Turkism formed the purpose of formation of associations and associations established in the Young Republic period, and became a source of inspiration for the theses and theories put forward to reveal the deep past of Turkishness. In this study, the effects of the post-Ottoman Turkism Movement on Turkey's domestic political developments during the Atatürk period were tried to be explained through the theory of ethno-symbolism, and the relation of the institutions, organizations and formations established in this way with the theory was examined within the framework of the hypothesis.