İkinci Meşrutiyet sonrası İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Balkan siyaseti
Balkan politics of the Committee of Union and Progress after the Second Constitutional era
  1. Tez No: 737133
  2. Yazar: ALİ TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER SANCAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki Cemiyeti, Jön Türkler, II. Meşrutiyet, İttihat-ı Anasır, Milliyetçilik, Balkan Savaşları, Committee of Union and Progress, Young Turks, Second Constitutional Era, Ittihad-ı Anasır (an alliance of various elements), Nationalism, First and Second Balkan Wars
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İttihat ve Terakki Cemiyeti, Jön Türk muhalefetinden etkilenerek 1889 yılında bir grup tıbbiyeli öğrenci tarafından kurulmuş ve Osmanlı siyasal hayatının son yıllarına damgasını vurmuştur. İttihat ve Terakki Cemiyeti kuruluşundan II. Meşrutiyet'in ilanına kadar Osmanlı İmparatorluğu'ndaki kuruluş ve gelişim sürecine yoğunlaşmıştır. Bu süre içerisinde Balkanlar'da ve Anadolu'da kadrolaşma çalışmalarına devam eden cemiyet, Sultan II. Abdülhamit'e karşı yürütülen muhalefetin yurt genelindeki eylemlerinin odak noktası hâline gelmiştir. 1908 yılındaki Jön Türk Devrimi, II. Abdülhamit'in otuz yıl süren istibdat idaresine son vermiştir. İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlı iktidarını eline geçirmiş ve imparatorluğun idaresine 1918 yılına kadar hâkim olmuş ve devletin dış siyasetine yön vermiştir. İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet sonrası Osmanlıcılık ve Türkçülük siyasi akımlarından beslenerek Osmanlı iktidarında gücünü pekiştirmiştir. Cemiyet, sosyal ve kültürel yaşamı yeniden düzenleyerek parlamenter rejimi ve hak ve özgürlükleri getirmiştir. Ancak 1908 Devrimi'nden sonra dış politikada yaşanan gelişmeler imparatorluk sınırlarının hızla küçülmesine neden olmuştur. Bulgaristan, bağımsızlığını ilan etmiş; Girit, Yunanistan'a dâhil olmuş ve Avusturya da Bosna Hersek'i ilhak etmiştir. Bu durumun ardından İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin yanlış siyasi kararları ve Avrupalı güçlerin kışkırtmaları neticesinde kurulan Balkan İttifakı, Osmanlı İmparatorluğu'nu Birinci Dünya Savaşı'nın provası olan Balkan Savaşları'na sürüklemiştir. Osmanlı İmparatorluğu, Balkan Savaşları neticesinde Doğu Trakya bölgesi hariç Avrupa'daki tüm hâkimiyet alanını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kalmıştır. Bu tez çalışmasının amacı, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Balkanlar politikasını inceleyip analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
The Committee of Union and Progress was founded by a group of medical students who were influenced by the Young Turk opposition in 1889 and left its mark on the last years of Ottoman political life. The Committee of Union and Progress focused on the establishment and development process in the Ottoman Empire from its establishment to Second Constitutional Era. The society continued its staffing activities in the Balkans and Anatolia, and It has become the focal point of its actions in opposition to Sultan Abdul Hamid II across the country during this period. In 1908, the Young Turk Revolution ended the thirty-year rule of Abdul Hamid II's tyranny. The Committee of Union and Progress seized power in the Ottoman Empire after the declaration of the Second Constitutional Era and dominated the administration of the empire until 1918, and shaped the foreign policy of the state. The Committee of Union and Progress consolidated its power in the Ottoman Empire by feeding on the political movements of Ottomanism and Pan-Turkism after the Second Constitutional Era. The society while reorganized social and cultural life and brought the parliamentary regime, rights, and freedoms. However, the developments in foreign policy after the 1908 Revolution led to a rapid shrinking of the empire's borders. Bulgaria declared its independence, Crete became part of Greece and Austria annexed Bosnia and Herzegovina. Following this situation, the Balkan Alliance, which was established as a result of the wrong political decisions of the Committee of Union and Progress and the provocations of European powers, dragged the Ottoman Empire into the Balkan Wars, which was a rehearsal for the First World War. As a result of the Balkan Wars, the Ottoman Empire was forced to cede its entire area of sovereignty in Europe, except for the Rumelia region of Istanbul, to the Balkan states. The aim of this thesis is to examine and analyze the policy of the Committee of Union and Progress in the Balkans.