1970'lerden günümüze Türk milliyetçiliğinin İslam'la bütünleşme sürecinde Milliyetçi Hareket Partisi
Nationalist Movement Party in the process of Turkish nationalism's i̇ntegration with Islam from the 1970s to the present
- Tez No: 492135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Milliyetçi Hareket Partisi, Ülkücü Hareket, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Büyük Birlik Partisi, 1980 Darbesi, Turkish Nationalism, Nationalist Movement Party(MHP), Idealistic Movement, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Grand Unity Party (BBP), The 1980 coup
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk Milliyetçilği'nin İslam'la bütünleşmesi ve MHP'nin bu süreci nasıl şekillendirdiğini incelemektir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Fransız Devrim'i sonrası ortaya çıkan milliyetçilik ve ulus kavramları ele alınmış, milliyetçilik akımının çok uluslu yapıya sahip olan Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri ve devletin dağılma sürecine girmesine değinilmiştir. Bu bölümde dağılmanın engellenmesi için ortaya atılan fikir akımları (Osmanlıcılık, İslamcılık, Batıcılık, Türkçülük) üzerinde de durulmuştur. Daha sonra devletin dağılmasıyla birlikte Türkçülük akımının güç kazanması ve gelişim süreci incelenmiş ve bu sürece katkıda bulunan unsurlar ele alınmıştır. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı sürecinde ve Cumhuriyet döneminde Türk milliyetçiliği ele alınmış, Türkçülüğün gelişimine önemli bir katkı sağlamış olan Hüseyin Nihal Atsız'la birlikte Alparslan Türkeş'in Türk milliyetçiliğinin gelişiminde önemli bir dönüm noktası olan 3 Mayıs 1994 Türkçülük davası üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 1970'leirn başından itibaren Türk milliyetçiliğinin gelişimini şekillendiren ve Türk milliyetçiliğini İslamî bir zeminde ele alan Alparslan Türkeş liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi'nin doğuşu ve bu süreçte Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş'in fikir ayrılığı ele alınmıştır. Türkeş'in Türk milliyetçiliğini İslamî bir zemine oturtma süreciyle Türk milliyetçiliğine kazandırdığı karakter üzerinde durulmuştur. Bu süreçte önemli bir yere sahip olan 1980 darbesi ve sonrasında sürecin gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Milliyetçi hareket içinde önemli bir yere sahip olan Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının Alparslan Türkeş'le yaşadıkları fikir ayrılıkları sonucu partiden ayrılışları ve yeni parti kurmaları süreci incelenmiştir. Bu bölümde Türkeş'in vefatı sonrası Devlet Bahçeli'nin MHP Genel Başkanlığı'na seçilişi ve parti içerisinde yaptığı değişikliklerle birlikte Türkeş sonrası MHP'nin girdiği seçimler ve bu seçimlerde MHP'nin durumu da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main object of this project is studying the unification of Turkish nationalism with Islam and the forming of this process by Nationalist Movement Party (MHP). In the first chapter of this project, which consists of three chapters, nationalism and nation concepts coming up after French Revolution are dealt with and the nationalist movement's effects on Ottoman Empire which had a multinational form and the process of dispersion of the Empire are handled. In this chapter, the movements of ideas like Ottomanism, Islamism, Westernism, and Turkism, which were put forward to prevent the dispersion are studied. Afterwards, with the dispersion of the Empire, Turkism's gaining strength and development of the process are viewed and the factors that promoted that process are handled. Turkism in the periods of Turkish war of independence and in the process of Republic is addressed and the lawsuit of Turkism which was a turning point on May 3, 1994 of Hüseyin Nihal Adsız and Alparslan Türkeş, who contributed a lot to the development of Turkish nationalism is dwelled on. In the second part of the essay, Alparslan Türkeş, forming the Turkish nationalism's development and holding the Turkish nationalism on the grounds of Islamism from the beginning of 1970s and founding the Nationalist Movement Party (MHP) and his dissidence with Hüseyin Nihal Atsız in that period are studied. In the third part of the essay, Muhsin Yazıcıoğlu and his friends, who had an important place in Nationalist Movement Party (MHP) and their collision with Alparslan Türkeş, and as result of that collision Muhsin Yazıcıoğlu's establishing the Grand Unity Party (BBP) are examined. And in this part, after the death of Alparslan Türkeş, along with the designation of Devlet Bahçeli as the leader of Nationalist Movement Party(MHP) and his changes in the party, the elections which were taken part by Nationalist Movement Party (MHP) and the results of those elections are analyzed.