Hastanede yatan hastalarda obstrüktif uyku apnesi sendromu riskinin belirlenmesi
Obstructive syndrome apnea sleeping risk in hospitalized patients
  1. Tez No: 742776
  2. Yazar: HABİB GÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Obstrüktif uyku apnesi sendromu, KLP hemşireliği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma hastanede yatan hastalarda obstrüktif uyku apnesi sendromu riskinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı türde gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2022 yılı Şubat ile Mart ayları arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde dahili ve cerrahi kliniklerde yatan hastalarla yüz yüze görüşme ile anket kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri Tanımlayıcı Bilgiler Formu ve Berlin anketi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde chi square test kullanılmıştır. Katılımcıların ortalama yaşının 61,67±17,14 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların yarısının (%50) 65 yaş üstü ve %66,7'sinin erkek olduğu, 67,5'inin sigara içmediği, %82,5'inin alkol kullanmadığı, %86,7'siinin psikiyatrik bir rahatsızlığının bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların BKİ'ye göre %41,7'sinin kilolu olduğu ve Berlin anketine göre %35'i yüksek risk grubunda yer almıştır. Hastaların %35'inin OUAS açısından yüksek riskli olduğu, hastaların yaşının arttıkça OUAS riskinin yükseldiği, BKİ artışının OUAS riskini arttırdığı bulunmuştur. Hastaların cinsiyeti, sigara kullanma durumu, alkol kullanma durumu ve psikiyatrik rahatsızlık olma durumu ile OUAS riski arasında fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive and correlational type to determine the risk of obstructive sleep apnea syndrome in hospitalized patients. The research was conducted between February and March 2022 in a training and research hospital in Istanbul, using a face-to-face interview with patients hospitalized in internal and surgical clinics. The data of the study were collected using the Descriptive Information Form and the Berlin questionnaire. The chi square test was used in the analysis of the data. It was determined that the mean age of the participants was 61.67±17.14. It was determined that half of the participants (50%) were over 65 years old and 66.7% were male, 67.5% did not smoke, 82.5% did not drink alcohol, and 86.7% did not have a psychiatric disorder. In addition, according to BMI, 41.7% of the participants were overweight and according to the Berlin questionnaire, 35% were in the high-risk group. It was found that 35% of the patients were at high risk for OSAS, the risk of OSAS increased as the age of the patients increased, and an increase in BMI increased the risk of OSAS. It was found that there was no difference between the patients' gender, smoking status, alcohol use, psychiatric disorder and OSAS risk.